Nieuws
16 december 2015 - Ron Smeets

Mobiel betalen apps op twee miljoen Nederlandse smartphones WhatsApp is momenteel terug te vinden op 10.7 miljoen smartphones

Uit een onderzoek van Telecompaper is gebleken dat momenteel ruim twee miljoen smartphones voorzien zijn van een app om mobiel te kunnen betalen. Een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden.

Dat wil overigens niet zeggen dat die twee miljoen smartphone eigenaren ook echt allemaal gebruik maken van mobiel betalen. Een op de zes, zo'n 15%, geeft namelijk aan de app niet of nauwelijks te openen, laat staan ermee te betalen. Gemiddeld worden de mobiel betalen apps op tien dagen per maand geopend.

Deze bevindingen maken deel uit van een groter onderzoek naar het gebruik en de installatie van apps op smartphones. Whatsapp is momenteel de meest voorkomende app. Op 91% van alle smartphones, 10.7 miljoen toestellen, is de chat app geïnstalleerd. Een stijging van zo'n 2 miljoen vergeleken met oktober 2014, ruim een jaar geleden dus. Van de ondervraagde ouderen, tussen de 65 en 80 jaar, zegt 80% WhatsApp op hun toestel te hebben staan.

De zogenaamde health apps worden ook steeds populairder. Begin dit jaar waren die nog op 15% van alle smartphones terug te vinden. Inmiddels, zo'n negen maanden later, is dat al 22%. Opvallend is wel dat die apps meer door vrouwen geïnstalleerd worden dan mannen; 24% versus 20%.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.