Nieuws
09 september 2010 - Ron Smeets

Mobiel betalen aan kassa's vanaf 2012 in Nederland

Deze week hebben de drie grote providers (KPN, Vodafone en T-Mobile) samen met de drie grote banken (ING, ABN Amro en de Rabobank) een intentieverklaring ondertekend om mobiel betalen aan de kassa's te introduceren in Nederland.

De verwachting is dat de eerste veilige en gemakkelijk te gebruiken mobiele betaalsystemen in 2012 hun intrede zullen doen in de Nederlandse winkels.

Tot nu toe zijn de meeste mobiele betaalsystemen nog te kleinschalig en voor veel mensen ook te ingewikkeld om écht succesvol te kunnen worden. Denk aan SMS Cash en My Order waarbij, weliswaar automatisch, een aparte rekening bij de Rabobank geopend wordt waarop de gebruiker zelf weer saldo moet storten. Dat kan dan ook weer mobiel maar de praktijk wijst uit dat maar weinigen dit echt gebruiken, ondanks dat het op zich prima initiatieven waren om de gemiddelde gebruiker te laten wennen aan het idee van betalen met een mobieltje.

Het nieuwe initiatief moet er toe leiden dat we straks bij een kassa gewoon ons mobieltje tegen een betaalautomaat houden en dat de betaling vervolgens binnen enkele seconden afgehandeld wordt. "Het mobiele toestel communiceert over een afstand van een paar centimeter draadloos met de betaalautomaat op de toonbank. Deze ‘contactloze’ communicatie verloopt via de zogeheten NFC-techniek (Near Field Communication), de wereldwijde standaard voor dit soort toepassingen. De betaalapplicatie zelf bevindt zich op een beveiligd deel van de SIM-kaart in het toestel van de gebruiker. Er wordt geen betaalinformatie over het mobiele netwerk verstuurd", aldus het persbericht.

Ik mag wel hopen dat je dan nog steeds ook je PINcode nodig hebt, anders wordt het stelen van een mobieltje ineens weer een heel stuk interessanter voor sommige onverlaten ;-)) Volgens de woordvoerder van de ING zal het mobiele betaalsysteem absoluut veilig worden. Hoe dat in de praktijk uitgevoerd wordt is aan de banken zelf, maar het zou kunnen betekenen, en dat ligt ook wel voor de hand natuurlijk, dat je nog een PINcode moet ingeven om een betaling te bevestigen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.