Nieuws
16 september 2008 - Ron Smeets

Mobiel bellen wordt duurder

Vodafone en T-Mobile hebben beiden bevestigd dat de tarieven voor mobiel bellen binnen Nederland binnenkort duurder zullen worden als de Europese Commissie haar plannen om de roaming tarieven voor SMS en mobiel dataverkeer aan banden te leggen door zal zetten.

"Als de Europese Commissie in onze winst wil snijden, dan zullen we dat ergens anders moeten terugverdienen", aldus T-Mobile.

De EU bemoeit zich al jaren met de vaak veel te hoge kosten die de Telco's hun klanten in rekening brengen als ze in het buitenland gebruik maken van hun mobiele telefoon.

Dit heeft er onder andere al toe geleid dat er, binnen de EU, een maximaal tarief geldt voor bellen (58ct/min) en gebeld worden (29ct/min).

De afgelopen maanden heeft de EU, onder aanvoering van Viviane Reding (foto), haar pijlen vooral gericht op de veel te hoge tarieven voor SMS- en mobiel dataverkeer. Gemiddeld liggen de tarieven voor het sturen van een SMSje vanuit het buitenland op 29 cent maar klanten van KPN betalen zelfs 75 cent. De EU wii een maximaal tarief afdwingen dat tussen de 11 en 15 cent zal liggen.

Misschien dat dit het moment is voor de Nederlandse Telco's om de redelijk unieke toestel subsidies, de regeling dat je bij een nieuw, of het verlengen van een abonnement recht hebt op een (bijna) gratis nieuw toestel eens goed onder de loep te nemen.Gerelateerde links:
EU dreigt met publicatie woekertarieven
Viviane Reding: 'SMS-en vanuit het buitenland voor 4 ct'
EU wil de roaming tarieven nog verder verlagen
'OPTA's' blij met Europese regels voor roamingtarieven
KPN verlaagt data roaming tarief
Vodafone en T-Mobile verlagen roaming tarieven
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.