Entertainment
02 april 2007 - Ron Smeets

Mobiel bellen vanaf de top van de Mount Everest

Dat is wat de Britse klimmer Rod Baber in Mei gaat proberen. Natuurlijk is zijn eerste doel het bereiken van de top van ’s werelds hoogste berg (8848 meter), maar Rod wil ook de eerste klimmer worden die op deze duizelingwekkende hoogte een mobiel telefoongesprek voert.

Technisch zou het moeten lukken want vanaf de noordzijde van de Everest heb je vrij zicht op een mobiele zendmast in China, hemelsbreed ettelijke kilometers verderop.

Motorola sponsort de poging en moet er natuurlijk voor zorgen dat het toestel dat Rod meeneemt nog voldoende ‘accupower’ over heeft tegen de tijd dat hij de top bereikt.

Uit ervaring, uuuhmm, documentaires op Discovery Channel, weet ik namelijk dat het bereiken van de top, gerekend vanaf een van de drie basiskampen op bijna 7000 meter hoogte nogal wat dagen duurt. Je kunt die laatste 1850 meter niet in één dag overbruggen maar moet dat stapsgewijs doen om je lichaam te laten wennen. En tegen de tijd dat je in die kampen op 7000 meter aankomt ben je ook al heel wat daagjes onderweg.

Kortom, de hele expeditie kan (en zal) wel eens een aantal weken duren en ik neem niet aan dat ze op de Everest een stopcontact hebben ;-) Misschien dat ze Rod een zonnecel lader mee kunnen geven?Gerelateerde links:
GSM’s veroorzaken meer onnodige reddingsoperaties
Satelliet telefoons brengen redding
Vliegende GSM masten
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.