Entertainment
25 oktober 2006 - Ron Smeets

Mobiel bellen slecht voor sperma

Tot nu toe werd mannen vooral afgeraden hun mobieltje in de broekzak te bewaren vanwege het risico dat hun sperma onder de straling te lijden zou hebben.

Een nieuwe onderzoek concludeert nu dat het gebruik van GMS's in het algemeen de kans op onvruchtbaarheid bij mannen zou vergroten.

Bij mannen die meer dan vier uur per dag mobiel belden bleek het aantal 'levendige' spermacellen drastisch lager te zijn dan bij hen die geen mobiele telefoon gebruikten.

In totaal werden 360 mannen onderzocht, verdeeld in drie groepen: niet-bellers, gemiddelde bellers en 'heavy' bellers. Hoe meer de mannen belden, des te slechter werd hun sperma.

Dokters die het onderzoek uitvoerden denken nu dat er een verband bestaat tussen de schade die het sperma oploopt en de electromagnetische straling van mobiele telefoons.

Langjarig vruchtbaarheidsonderzoek in Engeland heeft uitgewezen dat het aantal vruchtbare spermacellen in de laatste tien jaar met gemiddeld 29% is gedaald.

Dat klinkt behoorlijk verontrustend, maar er moet wel bij gezegd worden dat die trend meerdere oorzaken kent zoals overgewicht, stress, roken en luchtvervuiling.Gerelateerde links:
Mobiel bellen niet goed voor je hoofd
Anti stralingshoesje voor je GSM
Mobiel bellen slecht voor je besluitvaardigheid
Mobieltjes en GSM masten toch slecht voor je
Gezondheidsraad: 'Mobiele straling ongevaarlijk'
Hoeveel straling krijg ik 'binnen' ?
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.