Entertainment
27 april 2006 - Ron Smeets

Mobiel bellen slecht voor je besluitvaardigheid

Volgens een Australisch onderzoek is een van de gevolgen van de elektromagnetische straling van mobiele telefoons dat het je besluitvaardigheid aantast.

Tijdens diverse tests bleek dat de reactietijd van proefpersonen die 30 minuten mobiel gebeld hadden danig te leiden had onder de gevolgen van deze straling. Bovendien was er ook een duidelijke vertraging zichtbaar bij het nemen van beslissingen waarbij men de keuze had uit meer dan één oplossing.

Hoewel het effect en de gevolgen relatief klein zijn en men er van uitgaat dat die gevolgen van korte duur zijn kan dit natuurlijk wel leiden tot grotere gevolgen in situaties waar een snelle reactietijd of beslissing noodzakelijk is. Denk maar aan het fietsende kind dat vlak voor de bellende automobilist de weg over steekt. Nu is dat natuurlijk zowiezo een ramp in wording omdat ander onderzoek weer heeft aangetoond dat mobiel bellen, zelfs handsfree, in de auto altijd leidt tot een vermindering van het vermogen om de auto naar behoren te kunnen blijven besturen in noodsituaties.

Het Australische onderzoek wordt deze maand ook gepubliceerd in het blad NeuroPsychologia.Gerelateerde links:
GSM's verhogen de kans op hersentumor
WiFi straling slecht voor de gezondheid?!
Mobieltjes en GSM masten toch slecht voor je
Straling van GSM-Masten verwaarloosbaar
Gezondheidsraad: 'Mobiele straling ongevaarlijk'
Nieuwe GSM antennes beter voor onze hersenen
Hoeveel straling krijg ik 'binnen' ?
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.