Nieuws
27 augustus 2009 - Ron Smeets

Mobiel bellen is wel/niet schadelijk voor onze gezondheid?

Doorhalen wat niet van toepassing is, zou je denken. Echter, na de tientallen (misschien wel meer dan honderd) onderzoeken die de afgelopen 15 jaar gedaan zijn naar de eventuele schadelijke gevolgen van mobiel bellen voor onze gezondheid zou ik nog steeds niet weten wat ik dan moet doorhalen. En het ziet er ook niet naar uit dat daar binnenkort verandering in zal komen.

Ook nu weer zin er twee volkomen tegenstrijdige onderzoeken over de eventuele schadelijke gevolgen van mobiel bellen voor onze gezondheid in het nieuws. Zoals bij zoveel van deze onderzoeken kun je de conclusies ook nu weer voorspellen door te kijken naar de financiers van de onderzoeken.

In het eerste geval zijn dat de samenwerkende actiegroepen die het verband tussen kanker en straling willen aantonen. Drie keer raden wat hun onderzoek ("Cell Phones and Brain Tumors: 15 Reasons for Concern, Science, Spin and the Truth Behind Interphone”) over mobiel bellen en onze gezondheid concludeert. Het gebruik van mobiele telefoons verhoogt de kans op hersentumoren. Dat hadden jullie waarschijnlijk in een keer goed geraden, toch? Het betreffende onderzoek knoopt er overigens nog twee conclusies aan vast: Kinderen lopen een groter risico lopen dan volwassenen en mobiele operators onderschatten de gevaren.

Aan de andere kant van het strijdperk staat de (deels) door Telco's (GSMA) gesponsorde Interphone Study naar het mogelijke verband tussen mobiel bellen en gezondheidsrisico's. Daarin wordt, natuurlijk, een heel andere conclusie getrokken: "mobiel bellen leidt niet tot een verhoogd risico op hersentumoren". Volkomen onterecht, volgens de actiegroepen van het eerste onderzoek.

Het grote gevaar van al die (gesponsorde) onderzoeken met tegenstrijdige verklaringen is natuurlijk dat straks, mocht de waarheid ooit naar boven komen en het zou blijken dat mobiel bellen echt slecht is voor onze gezondheid, de overheden en medici hun handen vol zullen hebben aan het overtuigen van de massa.

Ik kan absoluut niet zeggen welk onderzoek de juiste conclusies trekt. Schadelijk of niet? Daarvoor zijn er zoals gezegd teveel onderzoeken die min of meer het tegenovergestelde concluderen en ik ben ook geen deskundige op dit gebied. Wat ik wel merk is dat de massa zich nog weinig aan lijkt te trekken van al die onderzoeken. Dat komt natuurlijk grotendeels door al die tegenstrijdige onderzoeksresultaten maar ik denk dat het volgende zeker ook meespeelt. Daarbij trek ik een vergelijking naar roken. Iets waarvan inmiddels al heel lang bekend is dat het schadelijk is voor onze gezondheid maar het heeft ook heel lang geduurd voordat de massa zich daarvan iets gind aantrekken.

Toen 40 jaar geleden al min of meer bekend werd dat roken niet goed was voor onze gezondheid werd dat aanvankelijk ook door tegenstrijdige onderzoeken tegengesproken. De massa trok zich er de eerste jaren (eigenlijk tot medio jaren 90) weinig van aan en vond het roken schijnbaar zo lekker (en verslavend) dat ze zich van de gezondheidsrisico's (bewust) niets aantrokken en dachten dat het allemaal wel niet zo'n vaart zou lopen, of zo. Iedereen doet het toch? Dan kan het toch niet slecht zijn!

Nu wil ik niet beweren dat mobiel bellen echt kankerverwekkend is, maar volgens mij is de tamme houding van het grote publiek wel te vergelijken met bovenstaand voorbeeld. Mobiel bellen is zo onmisbaar/leuk/handig/verslavend (doorhalen wat niet van toepassing is) dat we schijnbaar nog niet toe zijn aan de vraag (en het echte antwoord) of het gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Wederom: Iedereen doet het toch? Dan kan het toch niet slecht zijn!

Ik hoop dat de echte waarheid over het al dan niet schadelijk zijn van mobiel bellen voor onze gezondheid ooit nog eens aan het licht komt. Daarvoor zal in ieder geval (langdurig) onderzoek nodig zijn dat niet (deels) gefinancierd wordt door welke belangenbehartigende partij (voor of tegen) dan ook. Een utopie? We zullen zien.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.