Entertainment
23 oktober 2008 - Ron Smeets

Mobiel bellen in de dodencel

Dat het in de meeste gevangenissen verboden is voor de 'bewoners' om een mobiele telefoon te bezitten of gebruiken is niets nieuws. En dat er desondanks toch veel gevangen in slagen een mobieltje te bemachtigen of naar binnen te laten smokkelen is ook al geen nieuws meer.

Maar van ter dood veroordeelde criminelen zou je toch mogen verwachten dat ze zodanig goed bewaakt worden dat het voor hen schier onmogelijk zou zijn een mobieltje te bemachtigen.

Toch werd de Texaanse Senator John Whitmire (foto) meerdere keren gebeld door de ter dood veroordeelde Richard Tabler die hem en zijn gezin bedreigde.

Vooral het feit dat, ondanks dat de gevangene nu niet bepaald voorzichtig met de door diens moeder (!) naar binnen gesmokkelde mobiel omging, het telefonisch bedreigen van een hooggeplaatste politicus is niet iets dat je lang ongestraft kunt doen volgens mij, heeft het veel te lang geduurd voordat het toestel ontdekt en in beslag genomen kon worden. Tot woede van de bedreigde Senator.

Bovendien is dit niet de eerste keer dat een Texaanse gevangene in de dodencel over een mobieltje kon beschikken. Inmiddels zijn dit jaar al 21 gevallen bekend.

Inmiddels is in Texas een onderzoek gestart naar de mobiele praktijken binnen gevangenissen. Volgens onderzoekers ligt een deel van het probleem bij corrupte bewakers die tot wel 2000 dollar kunnen vangen als ze een mobieltje naar binnen smokkelen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.