Nieuws
07 februari 2014 - Ron Smeets

Mobiel bellen en internetten in Sochi

De komende dagen en weken zullen honderden, misschien wel duizenden, Nederlanders naar Sochi afreizen om daar de Nederlandse schaats-, bob-, shorttrack- en snowboard prestaties te gaan bewonderen. Natuurlijk reizen ook veel smartphones en tablets mee voor het delen van momenten op Twitter, Facebook, Pinterest en andere sociale netwerken. Je gaat immers niet voor niets naar de Olympische Spelen; het is wel de bedoeling dat je familie en vrienden die thuis blijven ook kunnen meegenieten, toch? Al was het maar om te zien wat ze allemaal missen.

Letwel, Rusland hoort bij de Nederlandse providers niet bij de landen waar standaard de voordelige EU-roaming tarieven aangeboden worden. Zelfs met de verschillende 'Op Reis' of 'Buitenland' bundels en opties blijft bellen en mobiel internetten met je Nederlandse abonnement relatief duur in Sochi. Enkele handige tips en een overzicht van de verschillende tarieven en voordeelbundels.

Algemene tips

Laat ik beginnen met te vermelden dat tegenwoordig ALLE providers een limiet van 50 Euro ex BTW, ofwel €60,50, instellen wanneer je zonder speciale bundel in het buitenland (dus ook Rusland) gebruikt maakt van mobiel internet. In principe hoef je dus niet bang te zijn voor de horror-verhalen waarbij klanten na een bezoek aan het buitenland enkele weken later verrast werden door een telefoonrekening van vele honderden, of zelfs duizenden, Euro's. Wanneer je voordeelbundels gebruikt is het toch raadzaam om ook zelf een verbruiksteller app te installeren. Dan weet je op elk moment hoeveel data je nog 'over' hebt.

Het spreekt voor zich dat je overal waar mogelijk ook verbinding kunt maken via een van de open (gratis) WiFi netwerken in hotels en restaurants. Er gaan wel al veel berichten rond dat die verbindingen niet erg veilig of snel zijn. Sinds Edward Snowden lijkt het wel alsof iedereen overal door alle grootmachten continu afgeluisterd, bespioneerd en gehackt wordt. Iederen moet voor zich zelf maar bepalen wat je geloofd en hoe je daar mee om gaat. Ben je er echt bang voor? Koop dan een simpele smartphone en gooi die na je Russische bezoek weg. Zorg dan ook voor een lokale SIMkaart (zie volgende alinea). Natuurlijk is het ook nog maar de vraag hoe goed de netwerken van de diverse mobiele providers in Sochi en omgeving presteren, maar dat zul je ter plekke moeten ervaren. Op sommige fora wordt daar al stevig over gediscussieerd.

Sochi-Olympic (C) Linda an Aalten

Waar je ook veel over hoort is het gebruik van een lokale SIMkaart met bel- en data tegoed. Het is verstandig om dat ook al in Nederland te regelen, tenzij je zelf Russisch spreekt. Prepaid simkaarten moeten vaak geactiveerd- en 'gevuld' worden met beltegoed. Je kunt je voorstellen dat de servicenummers daarvoor verbonden zijn aan Russisch sprekende, al dan niet geautomatiseerde, callcentra. Zelf heb ik voor mijn Koreaanse reis van enkele maanden geleden erg goede ervaringen met InternationalSIM gehad. Die stuurden binnen een paar dagen de SIM op en regelden ook het bel- en data-tegoed. Zij bieden dat ook voor Rusland aan. Voor een paar tientjes heb je dan geen gedoe.

Het is ook raadzaam om enkele instellingen vooraf te controleren zodat je het verbruik van mobiele data kunt inperken. Het automatisch updaten van apps kun je het beste uit zetten. Hetzelfde geldt voor push-mail diensten. Stel die zo in dat je zelf kunt bepalen wanneer je je email ophaalt. En dan liefst ook zo dat de mail applicatie bij een mobiele dataverbinding (geen WiFi) alleen de headers ophaalt en niet ook meteen de bijlages. Kijk ook uit met het spelen van spelletjes. Veel gratis games tonen advertenties. Ik ken verhalen van personen die binnen 3 dagen bijna 1GB aan data verbruikten door het spelen van een spelletje op hun smartphone. OK, die deden dan ook bijna niets anders, 8 uur per dag, maar het geeft wel aan dat dergelijk dataverbruik bijna ongemerkt toch een behoorlijke deuk in je bundel kan slaan.

Zoals je op de volgende pagina kunt zien liggen de datategoeden van de verschillende bundels nogal uiteen. Het is daarom goed om te weten hoeveel data nodig is voor, bijvoorbeeld, een Whatsappje, Foto update of het bezoeken van een website. Letwel, onderstaand overzicht is geen exacte wetenschap maar een indicatie. Veel hangt af van de resolutie van foto's die je verstuurt, of je een video in HD kwaliteit bekijkt en dergelijke. Je ziet ook dat tablets doorgaans meer data verbuiken dan een smartphone.

Tarieven en bundels

De tarieven van KPN die gelden voor mobiele abonnementen (niet zakelijk) zijn niet mals. Bellen kost €4,28 per minuut en gebeld worden €1,78 / minuut. Zoals je ziet kun je met KPN OpReis wel iets besparen op de belkosten per minuut maar dat is nauwelijks de moeite waard. Zeker als je bedenkt dat dan ook nog een starttarief van 77 cent betaald wordt en de gesprekken afgerekend worden per minuut. Mobiel internetten is heel erg duur; ruim 10 euro per MB. Je kunt wel kiezen voor een dag- of maandbundel (tweede tabel hieronder). Die kosten 5 euro per dag voor 4MB of 30 Euro voor 1 maand en maximaal 25MB data. Die laatste zou een overweging kunnen zijn, maar het blijft relatief duur. De maandbundel is overigens maximaal 10 keer stapelbaar; wanneer hij eerder opgebruikt is kun je hem middels een reactie op een SMS opnieuw activeren voor 30 Euro (extra). Telkens als een nieuwe bundel geactiveerd wordt ontvang je een SMS, evenals op 80% en 100% van het verbruik. De dagbundel is niet stapelbaar. Als je tegoed op is en je blijft mobiel internetten dan betaal je het standaard tarief van 10 Euro per MB!

KPN-Tarieven-Prive-Rusland1 KPN-Wereldbundels-data

De beltarieven vanuit Rusland zijn ook bij Vodafone om te huilen. €4,27 per minuut om te bellen en €1,52 per minuut als je gebeld wordt. Internetten kost €9,10 per MB! Ook Vodafone heeft voor data een aparte bundel. Internet op Reis Wereld kun je activeren door INTERNET WERELD AAN te SMS'en naar 4000, of via de My Vodafone App (doe dat dan wel in Nederland). Die bundel kost 5 Euro per dag voor 30MB en wordt alleen in rekening gebracht wanneer je ook daadwerkelijk gebruik maakt van mobiel internet in het buitenland. Met 30MB kun je al heel wat app'en, twitteren en facebook'en per dag, maar pas wel op. Deze bundel is NIET stapelbaar. Wanneer je dus meer dan 30MB verbruikt op één dag, dan ga je €2,50 per MB betalen.

VF-Rusland-Tarieven VF-Internet-Rusland

T-Mobile is verreweg het voordeligst met haar beltarieven van en naar Rusland. Bellen kost €2,29 per minuut en gebeld worden €1,02 per minuut. Alle tarieven staan in de tweede tabel hieronder. T-Mobile heeft net als Vodafone en KPN ook voordeel internet bundels. Bij de magenta provider kun je kiezen uit een dag-, 3 dagen of weekpas. Rusland valt in 'Zone 3' en dan zijn dit de tarieven en datategoeden die gelden. Handig om te weten is dat T-Mobile GEEN buiten de bundel kosten telt als je een weekpas (30 Euro voor 25MB) koopt. De snelheid gaat dan wel naar beneden, maar het kost je dus niets extra. Wanneer een bundel op is kun je op elk moment een nieuwe kopen. Daarmee heb je dus iets meer vrijheid dan bij Vodafone en KPN.

TMo-Rusland-Bundels TMo-Bellen-Rusland

Reis je naar Rusland met je Ziggo mobiel dan kun je roaming beter uit laten staan. Ziggo heeft geen voordeelbundels en rekent €2,50 per MB. Koop dan dus maar een lokale SIM of gebruik alleen openbare WiFi netwerken. Providers als Telfort, Hi en MTV Mobile hanteren ook speciale bundels voor Rusland. Die zijn doorgaans gelijk aan die van de 'moeder' provider of wijken daar maar heel weinig van af. Helaas geldt dat niet voor alle MVNO's van de grotere providers. Bij Sizz, de vrouwenprovider van Vodafone en RTL, Simyo en Ben kon ik geen buitenland bundels voor data ontdekken die ook in Rusland geldig zijn. Voor de exacte tarieven verwijs ik je naar de websites van die verschillende MVNO's.

De linkjes:
Telfort buitenland bundels
MTV Mobile buitenland 
Hi buitenland
Ben tarieven
Sizz tarieven 
Simyo tarieven 

Bron tarieven: KPNVodafone en T-Mobile

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.