Entertainment
27 april 2006 - Ron Smeets

Mobiel bellen en betalen in de bajes

Dat bajesklanten nogal kien zijn op het, al dan niet legaal, kunnen beschikken over een mobieltje is evident. Met behulp van een GSM is het namelijk een stuk makkelijker om je illegale business in de gaten te houden terwijl je een tijdje op ‘vakantie’ bent.

Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de meeste gevangenissen mobieltjes verbieden. En dat is dan meteen weer een verklaring waarom het smokkelen van mobieltjes, de bajes in, zo populair is en waarom er steeds creatievere manieren gevonden worden om ze binnen te krijgen.

Maar er is nog een andere trend die we overigens ook al eens eerder tegengekomen zijn. Doordat mobieltjes voor de gemiddelde gevangene zo waardevol geworden zijn zie je ze dus steeds vaker als betaalmiddel opdoemen. Buiten de bajes worden ze zelfs al gebruikt voor het afrekenen van partijen drugs en andere ‘warme’ producten.

In diverse Engelse gevangenissen worden tegenwoordig de SIM kaarten al als betaalmiddel aangeboden. Behalve dat de belminuten natuurlijk een bepaalde waarde vertegenwoordigen zijn het ook de contacts die het nodige kunnen opleveren want de criminele business werkt natuurlijk niet anders dan de legale zakenwereld: diegene met het beste netwerk heeft de meeste invloed.Gerelateerde links:
Prepay kaarten financieren gevangenis
Kikkers smokkelen GSM's gevangenis in
99 jaar cel voor GSM diefstal
Gestolen mobieltjes als betaalmiddel
GSM's in zak chips
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.