Nieuws
09 december 2008 - Ron Smeets

Mobiel Bankieren snel een succes? Ik dacht het niet!

Als we de conclusies van een recent onderzoek over de toekomst van Mobiele Bank- en betaaldiensten mogen geloven dan staan we aan de vooravond van een heuse revolutie.

Volgens de Future Foundation zal Mobile Banking door de massa nog sneller geaccepteerd worden dan credit-cards en PIN automaten.

Klinkt zeer hoopgevend maar het strookt volgens mij niet helemaal met de werkelijkheid. Kijk maar naar de lauwe ontvangst van de diverse mobiele betaaldiensten en -services die de Rabobank de afgelopen twee jaar hier lanceerde.

Het onderzoek van de Future Foundation baseert haar conclusies op enkele vragen over het gebruik van mobiele bank- en betaaldiensten en het feit dat de huidige economische crisis ertoe zou leiden dat de gemiddelde consument meer, en vooral continu, controle wil krijgen over zijn of haar geld. De mobiele telefoon zou daarbij een belangrijke rol moeten gaan spelen.

Ook dat klinkt leuk, maar ook hier plaats ik mijn vraagtekens bij. De keuze om (en dus het accepteren van) bank- en betaaldiensten op een mobiele telefoon heeft volgens mij veel meer met vertrouwen, beveiliging en gemak te maken. Het moeten aantrekken van de broekriem vanwege een economische crisis met financiele gevolgen voor de gemiddelde comsument zal deze consument echt niet doen besluiten om dan maar mobiel te gaan bankieren en/of betalen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.