Nieuws
10 juli 2009 - Ron Smeets

Mobiel afluisterschandaal in Engeland

De Engelse roddelkrant News Of The World is in opspraak geraakt omdat journalisten van die krant de mobiele telefoongesprekken van honderden Britse beroemdheden, sporters en politici hebben afgeluisterd in de jacht op nieuws en roddels.

De zaak kwam aan het licht doordat bekend werd dat de krant in 2007 al een afkoopsom van zo'n 700.000 pond betaalde aan een van de slachtoffers, Gordon Taylor. In ruil daarvoor zou Taylor zijn mond houden en niet naar de rechter stappen.

Volgens News Of The World zou het gaan om een éénmalige actie maar inmiddels zijn dus de namen van honderden slachtoffers opgedoken. Daarbij zijn onder andere Sir Alex Ferguson, Alan Shearer, Gwyneth Paltrow, George Michael en de burgemeester van Londen, Boris Johnson.

Omdat de gemiddelde journalist waarschijnlijk technisch niet voldoende onderlegd was om zelf de mobiele telefoongesprekken af te luisteren maakte de krant gebruik van diverse (criminele) privé detectives die het in sommige gevallen net effe iets minder nauw nemen met de geldende regels en wetten ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.