Nieuws
09 augustus 2013 - Nichal Joosse

MixBit: YouTube-oprichters willen concurreren met Vine

Je lijkt er tegenwoordig niet meer omheen te kunnen: applicaties waarbij superkorte video's centraal staan. Vine gooide er hoge ogen mee en zelfs Instagram biedt sinds een tijdje dezelfde mogelijkheid. Geheel onverwachts komen de ex-eigenaren van YouTube, Steve Chen en Chad Hurley, met een concurrende app. Met MixBit kun je korte fragmenten opnemen van maximaal 16 seconden door een knop ingedrukt te houden. Het enige verschil met de concurrentie is dat je de volgorde van fragmenten kan kiezen, waardoor er een langer 'project' ontstaat. Het ironische van MixBit is dat je de filmpjes niet kunt uploaden naar YouTube.  

MixBit probeert een brug te slaan tussen applicaties als Vine en Instagram en hoge kwaliteit videobewerkingsprogramma's. In tegenstelling tot Vine en Instagram staan de video's niet op zichzelf, maar zijn het onderdelen van grote projecten. Een project in MixBit kan maximaal 256 videofragmenten bevatten, dus je kunt er bij wijze van spreke een complete film mee in elkaar zetten.

Je krijgt enorm veel vrijheid in het maken van de fragmenten. Je kunt de volgorde helemaal zelf bepalen, fragmenten zijn in te korten en ook kun je fragmenten dupliceren en zelfs verwijderen. Wat meteen opvalt wanneer je de app gebruikt om te filmen, is dat je verzocht wordt om de camera in de liggende houding te gebruiken. De video's zijn dus niet vierkant, maar liggen gewoon. Dat is ook terug te zien in het overzicht met projecten. 

MixBit is niet altijd een sociaal netwerk, aangezien je niet verplicht wordt een account aan te maken. Je video's kunnen altijd gepubliceerd worden. Alleen als je je projecten later nog wilt kunnen aanpassen en zelf kunnen delen, is een account vereist. MixBit is momenteel verkrijgbaar via de App Store van Apple: een Android-versie volgt nog.  

Over de auteur: Nichal Joosse