Nieuws
07 februari 2008 - Ron Smeets

Misleidende ringtone reclames van de buis

Er is al veel over gezegd en geschreven, de misleidende ringtone reclames die op zenders als MTV, TMF en Nickelodeon uitgezonden worden en waardoor vooral kinderen vaak gestrikt worden tot het kopen van een duur abonnement die een aanslag vormt op het beltegoed van onze mobiele kroost.

Hen wordt een 'Gratis' Ringtone, Game of Wallpaper beloofd die opgehaald kan worden door het sturen van een SMS naar een nummer van de provider. Echter, na ontvangst van het gratis product zit de beller meteen vast aan een abonnement waarvan de kosten kunnen oplopen tot wel €9,50 per week, los van het feit of er verder nog iets gedownload of verstuurd wordt.

De voorwaarden voor het downloaden van deze gratis content en het daaraan gekoppelde abonnement staan weliswaar in de commercial vermeld maar vaak in kleine, niet te lezen letters helemaal onder in beeld.

De Reclame Code Commissie heeft vandaag bepaald dat dergelijke misleidende reclames vanaf nu verboden zijn en dus niet meer uitgezonden mogen worden, zo meldt GSM Helpdesk.

De meeste ringtone-aanbieders hebben hun reclames inmiddels al aangepast, vooruitlopend op deze uitspraken. Een enkele provider is echter in beroep gegaan tegen de uitspraak en zal dus (voorlopig) gewoon door kunnen gaan met het uitzenden van deze reclamespots.

Ons advies: laat ze allemaal links liggen! Hier kun je een artikel lezen waarin een aantal ECHT GRATIS ringtone providers genoemd worden.Gerelateerde links:
Crazy Frog pas na middernacht op MTV
Fout NOS plaatst gratis ringtone provider in slecht daglicht
Ringtone exploitanten misbruiken 'Madeleine'
Crazy Frog belazert de boel!
Klacht tegen beltoonboer
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.