Nieuws
29 maart 2010 - Ron Smeets

Minister Eurlings 'opent' de eerste T-Mobile Internet Trein

Vanmiddag reed Minister Eurlings samen met Bart Weijermars (T-Mobile) en Bert Meerstadt (NS) de eerste Internet Trein van de NS binnen op station Bijlmer-Arena.

Vanaf vandaag kan iedereen die het geluk heeft deze trein te nemen, hij wordt gewoon ingezet in de dienstregeling en rijdt dus niet op een vast traject, gebruik maken van de gratis WiFi Hotspot van T-Mobile en de NS. Op het moment dat deze posting online kwam reed ik mee met de 'maiden voyage' van de Internet Trein op het traject Bijlmer - Leiden.

Na wat opstartprobleempjes, waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat er zo'n 100 genodigden allemaal op hetzelfde moment een poging deden online te gaan, ging het best redelijk. De snelheid van de verbinding is maximaal 7.2Mbps (gelijk aan die van het T-Mobile HSDPA netwerk). Om de quality of service op peil te kunnen houden zijn zaken als videostreaming (YouTube, Uitzending gemist) en het downloaden van bestanden geblokkeerd. Effe het nieuws kijken tijdens je treintreis is er dus niet bij, maar daardoor zou de verbinding dus wel een stuk stabieler en sneller moeten zijn, en blijven.

Onderweg naar Leiden werkte het in ieder geval prima. De snelheid van de internet verbinding varieerde weliswaar iets maar het bleef wel allemaal werken, met uitzondering van de Schiphol Tunnel, maar dat lijkt logisch ;-) Daarnaast hadden we ook wat last van het feit dat er, zoals gezegd, zo'n 100 genodigden in de trein zaten waarvan de meesten volop aan het internetten waren. Ik ben dan ook benieuwd naar de eerste ervaringen van treinreizigers die de komende weken in de Internet Trein stappen en gebruik gaan maken van deze gratis online dienst.

NS-WiFi-Trein-EurlingsMinister Eurlings, Bart Weijermars (T-Mobile) en Bert Meerstadt (NS) opende de eerste Internet Trein  an de NS.

Bart-Weijermars-Internet-Trein Bart Weijermars geniet van de meest recente online reis info van de NS ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.