Nieuws
04 augustus 2016 - Ron Smeets

Minder smartphone lanceringen op de IFA Samsung, LG en Apple 'mijden' de Berlijnse gadget beurs

Over vier weken start in Berlijn weer de jaarlijkse IFA. Ooit begonnen als een TV beurs en inmiddels uitgegroeid tot de grootste Europese gadget tentoonstelling. De afgelopen jaren werd de IFA ook door smartphone fabrikanten steeds meer aangegrepen als lokatie waar de toestellen voor de tweede helft van het jaar (en de feestdagen) onthuld werden. De meeste merken stonden er immers toch al voor de introductie van de nieuwste TV's, koelkasten en stofzuigers.

Dit jaar, en die trend was ook vorig jaar al een beetje zichtbaar, lijkt het er echter op dat de (grote) fabrikanten de IFA juist links laten liggen waar het gaat om de introductie van nieuwe vlaggenschip smartphones. Samsung onthulde de nieuwe Galaxy Note, een toestel dat ooit zijn debuut maakte op de IFA, eerder deze week al en ook LG kiest er voor om haar nieuwste smartphone, de V20, niet in Berlijn, maar daags ná de IFA in San Francisco te onthullen.

Van HTC, maar dat is amper nog een groot merk te noemen, is nog niet bekend of die tijdens en rondom de IFA iets gaan onthullen. Vorig jaar in ieder geval niet en het jaar daarvoor waren ze wel aanwezig om een nieuw toestel te tonen, maar dat was kort daarvoor al onthuld. Dit jaar maakt HTC de nieuwe Nexus smartphones voor Google, maar die worden pas ruim na de IFA gepresenteerd.

Sony heeft wel een persconferentie gepland staan tijdens de IFA en het gerucht gaat ook dat de fabrikant daar onder anderen een nieuwe smartphone zal onthullen. Maar het is nog de vraag of dat echt een vlaggenschip model wordt. Hetzelfde geldt voor Huawei overigens. De Chinese fabrikant grijpt de IFA ook al enkele jaren aan voor de introductie van een nieuwe Mate, maar de echte topmodellen worden op een eigen event onthuld. Apple. tot slot, onthult haar nieuwe iPhone nooit op de IFA, of enige andere plek cq. beurs, dan op haar eigen terrein.

Nee, voor de lancering van de echte grote vlaggenschepen lijken de meeste fabrikanten, en zeker de grote merken, de IFA steeds meer links te laten liggen. Dat neemt overigens niet weg dat het nog altijd een bijster interessante beurs blijft, daar in Berlijn.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.