Nieuws
20 september 2013 - Ron Smeets

Minder druk in Oberhausen voor de iPhone 5S en 5C

Gisteravond en vannacht was het weer eens zover. De twee nieuwe iPhone's, 5S en 5C, gingen in onder andere in Duitsland in de verkoop. En dus togen weer velen Nederlanderrs en andere Europeanen die nu al weten dat ze in eigen land nog een paar weken, of maanden, langer moeten wachten voordat de nieuwe iPhone's daar in de winkels liggen naar het Duitse Oberhausen om daar in de lange, koude en soms natte rij te gaan staan.

Na de nodige problemen met voorkruipende 'fans', chagerijnige bewakers die de afgelopen jaren schering en inslag waren hadden Apple en het winkelcentrum Centro dit jaar gezorgd voor echte, metalen, dranghekken, verdeeld in drie 'sectoren'. Bij aankomst gisteravond rond elf uur wist een van de ingehuurde security guards mij te vertellen dat er wel eens 16.000 iPhone kopers zouden kunnen opdagen.

Mede daarom werd rond middernacht door de beveiliging besloten dat iedereen die met een (lig)stoel in de rij zat (of lag) te wachten deze stoelen in moesten klappen. Men was namelijk bang dat door de ruimte die de stoelen in beslag namen er niet genoeg plek zou zijn om al die 16.000 verwachte iPhone fans te huisvesten voor het winkelcentrum. Dat weghalen van de stoelen leide wel tot het nodige gemor. "Waarom moeten wij nu zo lang blijven staan? Dat is toch niet normaal!" wist een van de wachtende Nederlanders mij te vertellen. En zo waren er nog veel meer die niet blij waren van de 'anti-stoel-actie'. Tsja, Deutsche gründlichkeit... Bovendien ben ik wel van mening dat iemand die 15 uur, of nog langer, in de rij gaat staan voor een smartphone ook maar moet slikken dat hij moet staan ;-)))

Welnu, rond middernacht stonden er hooguit 700 en toen ik na enkele uren slaap (in de auto ;-)) om 06u00 terug kwam was de 'enorme' rij slechts enkele tientallen meters langer geworden. Ik schat dat er uiteindelijk zo'n 1200 tot 1500, vooral buitenlandse (vanuit Duits perspectief) iPhone fanaten de reis naar Oberhausen ondernomen hebben. Mede daardoor werden in de loop van de nacht het gebruik van stoelen ook weer gedoogd.

Zoals gezegd was de organisatie dit jaar een stuk beter geregeld. Gedurende de nacht was er maar één incident die uitmonde in een kortstondig optreden van de Polizei. Een beschonken, of anderszins onder invloed zijnde, Duitser liep vloekend en tierend langs de rijen. Toen hij na een paar minuten en diverse oproepen van de beveiliging bleef doorgaan heeft de Polizei hem opgepakt en afgevoerd. Geen iPhone 5S of 5C voor hem dus ;-)

Rond half zeven begonnen de Apple Store medewerkers met het uitdelen van vouchers. Iedereen mocht maximaal 2 iPhone 5S toestellen kopen en 10 (!) iPhone 5C's. Het uitdelen van de vouchers ging niet bepaald snel maar na een uurtje hadden de eerste 200 wachten er wel al eentje. Onder luid applaus van de Apple Store medewerkers mochten klokslag 8 uur de eerste 10 wachtenden naar binnen om hun nieuwe iPhones af te halen en betalen.

De eerste in de rij was een Belg uit Charleroi. Hij, Steve, was samen met zijn maat Michael gisteren (19 september) rond 10u in de ochtend in Oberhausen gearriveerd. Er stonden ook dit jaar weel heel wat Oost Europeanen in de rij. Opvallend was dat die vrijwel allemaal cash afrekenden. Als ik er een foto van wilde maken dan draaiden ze zich snel om (zie ... foto hieronder. Toch was het merendeel van de wachtenden afkomstig uit Nederland. De trip naar Oberhausen voor een nieuwe iPhone of iPad is onder Nederlandse Apple fans zo'n beetje een vast 'uitje' geworden.

Hier nog wat foto's van de iPhone nacht in Oberhausen:

De rij rond middernacht: Rij-23u30

Michael (l) en Steve (in slaapzak) uit Charleroi waren de eersten in de rij: Nr1-2-3-4

Het uitdelen van de vouchers: Vouchers

Wie-Wat-Waar-Wendy van Radio 2 was er ook: Wendy-Radio-2

Vlak voor acht uur mochten de eersten naar binnen: Eersten-naar-binnen

... om daar weer in de rij te gaan staan ;-))) Rij-binnen

Hebbes! Nummer 1, Steve uit Charleroi heeft zijn twee iPhone 5S'en: Hebbes-Steve-B

En enkele minuten later was ook de eerste Nederlander aan de beurt Eerste-NL-Klant

De Oost Europeanen die cash afrekenden wilden niet (herkenbaar) op de foto ;-) Omdraaiende-OostEU

Rond 09u00 was de rij buiten al heel wat korter dan vorig jaar. Het was dus duidelijk minder druk in Oberhausen. Rij-09u

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.