Nieuws
23 januari 2014 - Ron Smeets

Miljarden voor het oprapen dankzij mobiel werken

Zelf doe ik het al jaren; mobiel werken. Doordat ik in Zuid Limburg woon maar de meeste evenementen zich in de Randstad afspelen ben ik regelmatig op de meest vreemde plekken in het land te vinden achter mijn laptop. Tot voor kort zat ik veel bij Van der Valks maar sinds 4G een redelijke dekking heeft ben ik nog 'vrijer' in de keuze van mijn Mobiele werkplek. Daarnaast werk ik ook heel veel van thuis uit dus durf ik wel te beweren dat ik een van de meest efficiente mobiele / thuiswerkers van Nederland ben. Ik heb ook altijd al een hekel gehad aan kantoorhokjes ;-)

Maar goed, mobiel werken dus. Als we een recent onderzoek van Firmtel mogen geloven dan liggen er in Nederland vele miljarden aan economisch voordeel (ander woord voor besparingen ;-) voor het oprapen als we met z'n allen wat meer mobiel zouden gaan werken.

Om precies te zijn kan dat de Nederlandse bedrijven en economie jaarlijks 28 miljard aan besparingen opleveren.

Firmtel heeft becijferd dat meer mobiel (en thuis) werken jaarlijks alleen al 1.2 miljard aan zogenaamde transportwinst oplevert. De helft van die besparing zou dan gerealiseerd worden doordat er dagelijks minder files ontstaan. De rest is te halen uit het efficiënter gebruik van lease-auto's. Onderzoek van Athlon (een leasemaatschappij) heeft uitgewezen dat momenteel 13% van alle Nederlandse lease-auto's (ruim 92.000) alleen gebruikt worden voor woon-werkverkeer en dat 1 op de 3 lease-auto's (ruim 230.000) minder dan 1 keer per week zakelijk gebruikt. Meer mobiel- en thuis werken kan op de leasekosten een jaarlijkse besparing van ca 600 miljoen euro opleveren.

Als we minder op kantoor komen dan is natuurlijk ook minder kantoorruimte nodig. Firmtel geeft het voorbeeld van Microsoft Nederland. Het nieuwe hoofdkantoor is ingericht met slechts de helft van het aantal werkplekken die strikt genomen nodig zouden zijn wanneer alle medewerkers op kantoor zouden werken. Op basis van de veranderende kantoorbehoefte heeft Cap Gemini becijferd dat door meer mobiel en thuis te werken 30% minder kantoorruimte nodig is. DTZ Zadelhoff heeft dat doorgerekend tot een potentiële besparing op de kanroorhuisvesting van 2 miljard per jaar.

Daarmee komen we nog lang niet aan de 28 miljard natuurlijk. Volgens Firmtel zal 25 miljard van de 'winst'/besparingen voortkomen uit de mobiele werknemers zelf. Het lijdt namelijk tot een verhoogde productiviteit, minder ziekteverzuim, meer creativiteit en betere verkoopresultaten. Pfoeh... laten we dus maar snel allemaal mobiel en thuis gaan werken ;-) Serieus, 25 miljard is geen kattepis. Het onderzoek haalt voor die berekening diverse (buitenlandse) onderzoeken naar de gevolgen van mobiel en thuiswerken aan. Zo zouden medewerkers 9% productiever worden door minder onderbrekingen zoals pauzes en ziekte en 4% doordat het prettiger werken is in een rustige omgeving (Uhhmm, wel eens bij een Van der Valk gewerkt tijdens de middaguremn? ;-)) Ander onderzoeken hebben berekend dat medewerkers die mobiel of thuiswerken per week 4 uur meer fulltime werken dan hun collega's op kantoor. Ofwel 10% die, gerekend naar de totale jaarlijkse loonkosten in Nederland; 254 miljard Euro, dus een besparing van 25 miljard kunnen opleveren.

Maar het is niet allemaal positief. Firmtel waarschuwd onder andere voor de veiligheidsrisico's van het rondslingeren van data en bedrijfsgegevens als iedereen overal, en met onbeveiligde internetverbindingen, aan het werk is. En door al die besparingen zullen de verhuurders van kantoorruimtes en leveranciers van lease-auto's ook de nodige pijn gaan voelen.

Tsja, zoals gezegd, zelf werk ik al jaren mobiel en thuis. Maar ik ben dan ook een kleine zelfstandige zonder personeel, lease-auto of kantoorruimte. Ik heb er vooral veel voordeel van doordat ik overal kan werken en dus veel productiever kan zijn. Ow ja, en in het mooie, vrijwel altijd zonnige, Zuid Limburg kan blijven wonen ;-)

De complete whitepaper over het onderzoek van Firmtel kun je hier gratis downloaden

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.