Accessoires
22 mei 2008 - Ron Smeets

Mijn TomTom 910 drama

Van nature zal ik niet gauw iets afkraken omdat ik een probleempje of zo tegen kom, maar in het geval van mijn TomTom 910 drama wil ik toch even een uitzondering maken.

Ik heb het apparaat nu ruim anderhalf jaar en eigenlijk begonnen de problemen al op dag drie toen ik ontdekte dat het opladen van het apparaat in de auto (bevestigd aan de meegeleverde auto-dock) haperde.

Uit het telefoontje met de Servicedesk van TomTom dat ik toen pleegde bleek dat er problemen waren met sommige auto-dock's en ik kreeg dus kosteloos een nieuwe opgestuurd. Mooi toch, of niet?

Nou, eigenlijk niet. OK, prima service, maar na enkele weken merkte ik dat ook de nieuwe dock niet goed oplaadde en dat regelmatig, tijdens het rijden, de stroom connector los raakte. Nee, ik heb geen geruis- en trilvrije Audi A8, maar ook geen rammelkist ;-)

Inmiddels ben ik anderhalf jaar verder en is het lijstje met problemen eigenlijk alleen maar gegroeid. Zo komt het steeds vaker voor dat ik de TomTom 910 moet resetten omdat hij niet meer aan of uit wil. Soms is één keer resetten zelfs niet meer genoeg en werkt hij pas weer na een poging of tien. Verder crasht TomTom Home regelmatig als ik het apparaat wil updaten (via MacOS).

Ik heb ook een tijdje gebruik gemaakt van een TMC ontvanger, maar dat was eveneens geen succes. Het duurde soms uren voordat er een RDS zender gevonden werd en tegen die tijd, zo groot is Nederland nu eenmaal niet, was ik al door de meeste file's heen ;-(

De afgelopen weken zijn de problemen met het opladen van het apparaat ineens veel groter geworden. Momenteel lukt het alleen nog als ik de TomTom 'vastbind' op de desktop lader en die combinatie dan klem zet in een bankschroef of tussen een kast en de muur. Eenmaal opgeladen kan ik dan 3 uurtjes navigeren voordat de accu weer leeg is.

Het wordt dus toch maar eens tijd dat ik 'm ga opsturen ;-)

Waarom niet (eerder) bij TomTom geklaagd?, hoor ik sommigen van jullie al denken. Ja, dat had ik wellicht moeten doen maar omdat het apparaat meestal wel weer aan de praat te krijgen was/is en ik weinig zin had om hem weken kwijt te zijn heb ik daar niet voor gekozen. Daarnaast zijn de problemen in de afgelopen anderhalve jaar langzaam maar zeker steeds talrijker geworden en is nu pas het moment aangebroken dat hij eigenlijk onbruikbaar geworden is (omdat hij nu dus bijna helemaal niet meer opgeladen kan worden).

Wat mij betreft is de TomTom 910 dus niet echt een apparaat geweest waar ik lang en probleemloos plezier van gehad heb en eigenlijk is dat toch wel een beetje schandalig voor een gadget dat, anderhalf jaar geleden, toch zo'n 450 Euro kostte.

Foto hieronder: De stekker zit in het stopcontact, het status lampje brandt (linksboven), maar de TomTom laadt niet op (zie rechtsboven op foto).Gerelateerde links:
TomTom zet plannen eigen mobieltjes in de ijskast
TomTom 910 met virus in omloop
Beveiliging TomTom kaarten gekraakt
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.