Toestellen
12 juli 2007 - Ron Smeets

Mijn iPhone . . .

Hij is er! En wat nog mooier is: Hij werkt! Mijn eigen iPhone!

Woensdagmiddag rond 15u00 stopte eindelijk een UPS vrachtwagen voor mijn deur met daarin, naast ongetwijfeld nog enkele tientallen andere pakketjes ook eentje afkomstig van mijn schoonzus uit Georgia (VS).

Enkele minuten later lag ie dan eindelijk voor me op de tafel: de iPhone. Het voor mij meest spannende moment was toen in 'm voor het eerst aanzette. OK, het toestel was al geactiveerd, met AT&T abbo, in de VS, maar zou hij ook hier direct een (roaming) netwerk vinden?

Het wachten duurde nog geen minuut en voilá, verbinding met T-Mobile. Daarna moest ik terug naar kantoor waar menig collega vervolgens aan mijn bureau stond om 'm even te kunnen vasthouden. Intussen bleek de iPhone ook al verbinding gemaakt te hebben met het Vodafone netwerk.

Veel tijd heb ik er nog de afgelopen uren helaas nog niet mee kunnen doorbrengen, maar een aantal zaken heb ik wel al geprobeerd, en gefotografeerd. Een uitgebreide review komt binnen enkele dagen maar mijn eerste indruk wil ik graag nu al met jullie delen.

De iPhone is zonder enige twijfel de mooiste GSM die ik ooit in mijn handen gehad heb.

Het koppelen met iTunes ging als vanzelf en dus heb ik er meteen maar een gieg of 6 aan muziek en films op gezet. De iTunes player is een droom, evenals de multitouch bediening die je onder andere gebruikt bij het in- en uitzoomen van foto's.

Koppelen aan een WiFi netwerk gaat bijna vanzelf, op het invoeren van een wachtwoord/toegangscode voor de beveiliging van je draadloze (thuis)netwerk na dan. Ik was binnen enkele seconden online.

De Safari browser is goed afgestemd op de grootte en resolutie van het display en net als de rest van de iPhone functies bijzonder eenvoudig te bedienen.

Maar de grootste verassing was toch wel de iPhone versie van Google maps. Natuurlijk, gezien de gespreks- en datakosten van mijn AT&T abonnement, heb ik dit alleen nog via WiFi geprobeerd, maar de werking en grafische weergave van de kaarten zijn subliem te noemen, een ander woord heb ik er niet voor.

Zijn er, zo op het eerste gezicht, dan geen nadelen, hoor ik jullie denken. Ja hoor. In de auto lukte het niet om via een audiokabel, die ik ook voor mijn iPod G5 gebruik, muziek af te spelen op mijn radio. Ik kwam niet verder dan wat gebrom. Misschien dat ik iets verkeerd deed, maar het is niet 'des Apples' dat iets niet meteen werkt. Dit zal ik nog verder moeten uitzoeken dus.

Wat ik, zo op het eerste gezicht, ook wennen vind is de toets onder het display die je, zo lijkt het nu, telkens moet gebruiken om een applicatie af te sluiten of terug naar het menu te gaan vanuit een toepassing.

Tot zover het verslag van mijn eerste uren met de iPhone. Hieronder staan nog een aantal foto's.Gerelateerde links:
iPhone een dag vertraagd. . .
iPhone dinsdag in Nederland
Ruim eenderde van MC lezers wil een iPhone
Voor iedereen die wil weten hoe de iPhone werkt. . .
Ga jij een iPhone kopen?
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.