Toestellen
02 januari 2015 - Ron Smeets

Mijn iPhone 6 Plus is na drie maanden niet meer helemaal recht Het is nauwelijks zichtbaar, maar wel degelijk verbogen

Toen de nieuwe iPhones op de markt kwamen kwam de grootste van de twee, de iPhone 6 Plus, al snel in opspraak doordat het toestel schijnbaar eenvoudig verbogen kon worden. Natuurlijk, als je voldoende kracht op het toestel zet dan buigt hij uiteindelijk door, maar dat geldt voor bijna alle 5+ inch smartphones. Toch zou het bij de iPhone 6 Plus ook sneller kunnen gebeuren bij normaal gebruik, Gebruikers meldden onder andere dat het kon gebeuren wanneer je ging zitten met het toestel in een van je voorste broekzakken. Uit tests bleek dat, vergeleken met de Galaxy Note 4, veel minder kracht (ruim 30 kilo versus ruim 70 kilo) op een iPhone 6 Plus hoefde uit te oefenen om hem onherstelbaar te verbuigen.

Een oplossing voor het probleem, behalve het advies om een stevig hoesje te gebruiken en de mededeling dat er maar 'heel weinig klachten waren', kwam er eigenlijk nooit. Dat wil zeggen, de behuizing en/of het productieproces daarvan is niet dusdanig aangepast dat de iPhone 6 Plus minder snel buigen kan. Klanten die er last van hadden kregen over het algemeen vrij eenvoudig en snel een vervangend exemplaar.

Eind september ontving ik mijn iPhone 6 Plus testexemplaar. Ik ben het toestel vanaf dat moment gaan gebruiken als een van mijn dagelijkse smartphones. Dat betekent dat ik hem vaak in mijn handen heb, maar dat het toestel ook regelmatig op de stoel, en in een houder, in mijn auto ligt, in mijn laptop tas meegesjouwd wordt en ja, soms ook in mijn broekzak zit, zowel voor als achter. En nee, ik ben er nog nooit op gaan zitten maar hij heeft wel eens in mijn voorste broekzak gezeten als ik ergens ging zitten. Om krassen zoveel mogelijk te vermijden gebruik ik het lederen Apple hoesje.

Op 31 december was ik bezig met wat voorbereidingen voor een BBQ party toen ik de iPhone 6 Plus even op het aanrecht legde. Dit is een volledig glad hardstenen oppervlak en het viel mij op dat het toestel niet helemaal vlak lag. Ik zag aan een zijde een minimale opening tussen het toestel en het aanrecht. Een korte inspectie wees al snel uit dat mijn iPhone 6 Plus inderdaad niet meer helemaal recht was. Na iets meer dan drie maanden van, zoals gezegd, normaal gebruik is dit exemplaar ook ten prooi gevallen aan 'Bendgate'. Nu heb ik al heel wat toestellen getest in de afgelopen tien jaar, maar een smartphone die na enkele maanden spontaan niet meer recht is? Dat ben ik nog niet eerder tegengekomen.

Nu zou zo'n kleine vervorming op zich nog geen heel groot probleem hoeven te zijn. Echter is het voor een toestel dat minimaal 799 Euro kost natuurlijk iets dat eigenlijk niet mag gebeuren. Daarnaast, en dat merkte ik vanochtend pas toen ik aan dit artikel begon, blijkt ook het scherm van de iPhone 6 Plus niet meer helemaal vast te zitten in het frame. Wanneer ik rechtsonder (naast de home button) op het scherm druk dan voel ik een heel klein beetje speling die ook hoorbaar is. Het scherm beweegt in het frame en dat maakt een krakend geluid.

Hierboven en -onder staan enkele foto's die ik van mijn iPhone 6 Plus gemaakt hebt. De verbuiging is minimaal en je moet dus heel goed kijken, maar het is zeker zichtbaar. En nu? Ik ga Apple contacteren voor een oplossing en tevens vragen of ze hier nog iets aan willen toevoegen. En uiteraard ben ik ook wel benieuwd naar eventuele vergelijkbare ervaringen van iedereen die een iPhone 6 Plus heeft. Reageer maar!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.