Geruchten
29 augustus 2017 - Ron Smeets

Mid-range Alcatel Idol 5 gespot Onthulling nog deze week in Berlijn

Zo vlak voor de aftrap van de IFA in Berlijn, waar de grote aandachttrekkende merken als Samsung, Huawei en Apple geen nieuwe smartphones zullen onthullen, duiken geruchten op van de kleinere merken. De volgende in deze rij is de Alcatel Idol 5. Vanzelfsprekend de opvolger van de Idol 4(S). Een Duitse bron heeft heeft enkele specs en een afbeelding van het vermeende toestel weten te bemachtigen. In hoeverre die informatie de uiteindelijke waarheid benadert is niet te zeggen. Feit is wel dat het toestel, en de specs, een aardig hoog ‘Alcatel-gehalte’ hebben. Zo zou de Idol 5 uitgerust worden met een 5.2 inch full HD scherm, een 1.3GHz quad-core MediaTek processor met 3GB RAM, 16GB geheugen en een 13 megapixel camera. Android 7.0 Nougat wordt het vermoedelijke besturingssysteem en een 2800mAh accu moet de Idol 5 minimaal een dag online kunnen houden. Over de prijs wordt ook gespeculeerd. Die zou net onder de 400 euro liggen.

Gouden tijden voor goedkopere smartphones op komst
Alcatel had met de Idol 4, en zeker de Shine Lite, al goud in handen. Dat waren toestellen met prima prestaties, een fraai design en uitermate betaalbaar prijskaartje. In de praktijk lieten de meeste smartphone kopers deze toestel echter nog veel te vaak links liggen. Sinds de lente van 2017, en de regel dat een smartphone aanschaf waarvan meer dan 250 euro van de aanschafwaarde in het abonnement verrekend wordt een lening is die bij het BKR gemeld wordt, zie je dat meer en meer kopers bewuster omgaan met hoeveel ze voor hun toestel willen uitgeven. Een nieuwe Samsung, iPhone of ander toestel van 700+ euro via een abonnement kopen heeft namelijk direct, en fors, invloed op eventuele andere, grote, leningen die je in de (nabije) toekomst wilt afsluiten.

Denk aan een autolening of hypotheek. Het maximale leenbedrag voor een hypotheek kan zomaar ineens vele duizenden euro’s lager uitkomen omdat je toch die nieuwe dure smartphone bij je abonnement genomen hebt. In dat geval kan het heel verstandig zijn om voor een toestel te kiezen dat goedkoper is dan 250 euro, of waarvan je in ieder geval maximaal 250 euro in het abonnement laat verrekenen. Smartphone merken zoals Alcatel zetten al jaren in op dat segment van de markt. In dat kader zou de Idol 5 dus wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien. Met 150 euro bijbetaling heb je dan een prima smartphone zonder BKR gedoe. Maar goed, eerst afwachten wat de Idol 5 gaat kosten en of hij überhaupt bestaat. Volgens deze Duitse geruchten moeten we daar binnen enkele dagen in Berlijn duidelijkheid over krijgen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.