Nieuws
25 maart 2015 - Ron Smeets

Microsoft's mobiele inhaalslag is ook in Windows 10 nog niet klaar Smartphone versie van het nieuwe mobiele OS krijgt drie 'nieuwe' NFC functies

Microsoft heeft met Windows Phone, straks Windows 10 voor Smartphones, de afgelopen jaren een redelijk goed alternatief voor iOS en Android in de markt gezet. De technische inhaalslag die de Amerikanen met de komst van Windows Phone 7 gestart zijn is echter nog niet klaar. En dan bedoel ik niet het ontbreken van bepaalde apps maar vooral de technische functionaliteit van het OS. Dat Microsoft daar op sommige gebieden nog steeds achter loopt op de concurrentie blijkt ook weer uit drie aangeprezen 'nieuwe' NFC features van Windows 10 voor smartphones.

Het zijn deels weliswaar geen functies die nu al, of überhaupt, dagelijks gebruikt worden, maar wel zaken die iOS en Android al langere tijd aan boord hebben. En die nu dus ook naar Windows 10 komen.

1. WiFi Protected Setup (WPS) is de optie om via één klik te koppele aan WiFi Netwerken die WPS ondersteunen.

2. Meer ondersteuning voor NFC tag's; er zijn nu ook API's om instellingen als Bluetooth en Wifi aan te passen vanuit zogenaamde third party apps via NFC.

3. Tap to Pay (afrekenen door met je toestel tegen een betaalterminal te tikken) wordt dankzij de toevoeging van Host Card Emulation support ook mogelijk in de mobiele versie van Windows 10.

Betalen met een smartphone is, mede dankzij de komst van Apple Pay, hot. Uiteraard maakte Microsoft ook een eigen demovideo om aan te tonen hoe makkelijk 'Tap to Pay' werkt. Het klonk mij wel nog een beetje als Chinees in de oren, maar dat had een andere reden. Kijk zelf maar ;)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.