Accessoires
15 september 2006 - Ron Smeets

Microsoft Zune komt voor de kerst

Microsoft heeft gisteren haar eigen 'iPod' en muziekwinkel definitief aangekondigd. In de VS komt ie nog voor de kerst in de winkels te liggen.

De Zune moet de concurrentie met Apple's populaire iPod en iTunes aan kunnen gaan, zo verwacht men. Makkelijk zal dat, zeker in de VS, niet worden. Apple heeft momenteel namelijk een marktaandeel van meer dan 75%. Amerikanen zijn dus gek op hun iPod's en het is maar de vraag of ze die liefde massaal de rug zullen toekeren.

De Zune heeft een iets froter display (3 inch) dan de iPod, maar verder lijkt ie kwa vormgeving toch sterk op Apple's succesnummer. Waar Microsoft zijn winst probeert te behalen is in de mogelijkheid om muziek draadloos te kunnen uitwisselen tussen verschillende Zune's. De ontvanger kan het betreffende nummer dan maximaal drie keer beluisteren, binnen drie dagen. Daarna kan hij zelf bepalen of hij de song alsnog wil kopen.

In tegenstelling tot de iPod levert Microsoft alleen een 30GB versie van de Zune. Microsoft's player ondersteunt overigens ook AAC bestanden, wat het overstappen van de iPod naar de Zune een stuk makkelijker maakt. Klanten kunnen kiezen uit drie kleuren, zwart, wit en bruin.Gerelateerde links:
Zune voor 300 Euro in de winkel
Microsoft's iPod wordt de Zune
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.