Toestellen
15 februari 2006 - Gerben Mak

Microsoft zet groot in op mobile

Steve Ballmer heeft op 3G in Barcelona een keynote speech gegeven, en onder andere heel duidelijk gemaakt: Microsoft is klaar om definitief positie in de mobiele markt in te nemen. Dat blijkt uit diverse statements in zijn presentatie, en uit de stroom van persberichten van de afgelopen dagen. Ron zal ongetwijfeld nog met details komen, maar hier alvast enkele constateringen :

Er komen binnen 1 tot 2 jaar Microsoft based smartphones van ongeveer $100 per stuk. Tot nu toe zijn de smartphones met Windows Mobile high-end toestellen van onder andere Qtek, Motorola, HP en i-mate. Dat gaat dus veranderen en zal zeker helpen de marktpenetratie te vergroten.

Hij toonde de eerder genoemde nieuwe live tv dienst, geintroduceerd samen met Virgin Mobile en BT Movio. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Microsoft smartphones.

Ballmer gaf ook de eerste live demonstratie van Windows Live via een mobieltje. Hiermee zouden operators weer onderscheidende services aan hun klanten kunnen bieden (tenzij ze allemaal toegang tot WinLive gaan geven natuurlijk...). Het plan is om Windows Live toegankelijk te laten zijn via elke smartphone, zodat mensen overal vandaan hun centrale toepassingen als IM, email en agenda kunnen bereiken.

Afgelopen jaren is Microsoft sterk gegroeid naar partnerships met 102 mobiele operators in 55 landen en met 47 leveranciers van toestellen waarop MS Windows Mobile draait.Gerelateerde links:
Gartner waarschuwt Nokia voor Symbian-only koers
Samenwerking Virgin, Microsoft en BT in mobiele tv
Motorola wisselt van i-tunes naar Windows Media Player
Vodafone en Microsoft in Blackberry concurrentie
Ultra Portable Lifestyle PC van Microsoft
MSN-hype bedreigt mobiele telefoon
Over de auteur: Gerben Mak