Nieuws
08 januari 2016 - Ron Smeets

Microsoft wordt een MVNO? Cellular App voor Microsoft simkaart en -databundels duikt op in Windows Store

Als het een beetje meezit kunnen we binnenkort niet alleen Microsoft hard- en software kopen maar wordt de fabrikant ook een eigen virtuele mobiele netwerk operator (MVNO). Microsoft werkt namelijk aan een eigen simkaart en in de Windows Store staat al de 'Cellular Data' app. Daarmee moet het straks mogelijk worden om rechtstreeks via Microsoft, gebruik makend van je Microsoft account, mobiele (prepaid) databundels te kopen en te koppelen aan samenwerkende providers. Een abonnement bij een provider is dan verder niet meer nodig.

Op dit moment is nog niet bekend in welke landen, en wanneer, de MVNO diensten van Microsoft gelanceerd zullen worden. Hetzelfde geldt voor de namen van de samenwerkende providers. Ik neem aan dat Microsoft daarover nog onderhandelt met de T-Mobiles, Vodafones, Teléfónicas en KPNs van deze wereld.

Microsoft zelf heeft, behalve de publicatie van de app in de Windows Store, nog helemaal niets naar buiten gebracht over eventuele plannen om een eigen MVNO te beginnen. In de beschrijving van die app staat wel expliciet vermeld dat een Microsoft account en -simkaart nodig is om er gebruik van te kunnen maken.

"Deze app werkt alleen op specifieke Windows 10-apparaten, en u hebt er een Microsoft-simkaart voor nodig."

Hoe het werkt?
Met de app Cellular Data kunt u eenvoudig via uw Microsoft-account verbinding maken met een vertrouwd, landelijk mobiel netwerk. U kunt eenvoudig met uw Microsoft-account een abonnement voor mobiel dataverkeer aanschaffen en betalen op uw Windows 10-apparaat. Dit betekent dat u geen vast contract of langlopende verplichtingen aangaat met een mobiele provider. U kunt nu zoals het u uitkomt mobiele data kopen en gebruiken. Volg eenvoudig deze drie stappen om een data-abonnement aan te schaffen:
1. Klik op het Wi-Fi-pictogram rechtsonder op de taakbalk
2. Selecteer in de lijst met netwerken Cellular Data
3. Selecteer in de mobiele instellingen Plannen weergeven en volg de stappen om mobiele data te kopen en online te gaan

Uiteraard heb ik bij Microsoft Nederland navraag gedaan of zij meer informatie hebben. Ik denk niet dat ze er veel over zullen (of mogen) zeggen, maar als ik een reactie krijg dan voeg ik die later zeker toe.