Nieuws
22 september 2011 - Ron Smeets

Microsoft: Windows Phone 7 Mango komt binnen twee weken

Eerder vandaag werd nog bekend dat de Windows Phone Program Manager bij Microsoft,  (gedwongen) op moest stappen vanwege voorbarige tweets over een Nokia met Windows Phone.

Enkele uren later verscheen op het Windwos Phone Blog van Microsoft zef een artikel waarin bevestigd wordt dat het nieuwe smartphone OS van de software gigant binnen twee weken beschikbaar zal komen.

Natuurlijk, als Joe Marini met zijn tweets inderdaad een NDA geschonden heeft dan is dat, intern en voor de afspraken met Nokia, een kwalijke zaak, maar om hem daarom weg te sturen vind ik persoonlijk wat overdreven. Zeker als je dus bedenkt dat de release van Windows Phone 7 Mango letterlijk voor de deur staat en Nokia over vijf weken haar eetste Windows Phone toestel(len) gaat presenteren. Daarbij komt dan ook nog eens dat Nokia's eigen CEO, Stephen Elop, enkele weken geleden al eens met een Windows Phone toestel van Finse makelij zwaaide tijdens een event waar camara's bij aanwezig waren. Ofwel, een bewust geregiseerd 'lek' van Nokia zelf.

Enfin, het belangrijkste nieuws, voor zover het nog nieuws genoemd mag worden, is dus dat het (lange) wachten op de Nederlandse versie van Windows Phone 7 bijna voorbij is. Letwel, de (paar) Nederlandse smartphone gebruikers die al een Windows Phone 7 toestel hebben zullen waarschijnlijk wel de update gaan ontvangen, maar dan zonder Nederlandse taal voor het OS en de menu's. De support voor de Nederlandse Windows Marketplace en Xbox Live zal natuurlijk wel geactiveerd worden.

Ik weet dat LG nog in overleg is met Microsoft om met een mogelijke oplossing te komen zodat de totale Nederlandse versie van Windows Phone 7 Mango ook op de bestaande Optimus 7 exemplaren geinstalleerd kan worden. Dat heeft te maken met de licentie van het OS. Die zou, om de Nederlandse versie te kunnen gebruiken, namelijk opnieuw 'gekocht' moeten worden door LG en kan natuurlijk niet doorberekend worden aan de klanten die al een toestel hebben.

Ik ben morgenmiddag bij de Nederlandse perspresentatie van Windows Phone 7 Mango en zal daar zeker even vragen of de andere fabrikantn (HTC en Samsung) ook een dergelijke oplossing in gedachten hebben. Geen halszaak, maar het zou wel netjes zijn als de early adopters die dat willen (voor de meesten zullen de Engelse menu's en systeem instellingen geen groot probleem zijn) ook de officiële Nederlandse Windows Phone 7 Mango kunnen installeren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.