Nieuws
13 maart 2015 - Ron Smeets

Microsoft werkt aan een Android en iOS versie van Cortana Fabrikant vindt dat Cortana een veel breder publiek verdiend

Microsoft wil nog dit jaar een Android en iOS versie van Cortana, de Windows Phone concurrent van Siri, uitbrengen. De directeur van Microsoft Research, Eric Horvitz, heeft dat bevestigd in een gesprek met Reuters.

De reden dat Microsoft het bereik van Cortana wil vergroten is niet zo ingewikkeld. Het marktaandeel van Windows op smartphones is met amper 3% te klein en de verwachting is dat dat pas weer stijgt na de komst van Windows 10. Microsoft steekt heel veel geld in de ontwikkeling van de nieuwe spraak assistent en de fabrikant wil Cortana een veel groter, en breder, publiek bieden.

Momenteel wordt nog hard gewerkt aan het geschikt maken van Cortana voor Windows 10. De nieuwe versie van Cortana wordt bovendien een stuk intelligenter dan zijn voorganger. Zo zou de assistent straks niet alleen e-mails kunnen voorlezen maar ze ook echt begrijpen. Een app met kunstmatige intelligentie, AI, dus. Ik kan me zo voorstellen dat informatie van, bijvoorbeeld, een afspraak (datum, tijdstip en onderwerp) dan direct als agenda item ingevoerd wordt. De ontwikkeling van de nieuwe Cortana, ook wel bekend als Project Einstein, is nog in volle gang. Wat de nieuwe versie zoal nog meer zal kunnen is nog niet bekend. Microsoft houdt wat dat betreft de kaken nog stevig op elkaar/

De verwachting is dat de Android, iOS en PC (een stand alone app) variant van Microsoft's spraak assistent beschikbaar komen nadat de nieuwe Windows versie uitgerold is.

"This kind of technology, which can read and understand email, will play a central role in the next roll out of Cortana, which we are working on now for the fall time frame,"

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.