Nieuws
03 september 2013 - Nichal Joosse

Microsoft verdiende te weinig aan Nokia-smartphones

Het nieuws dat Microsoft smartphonefabrikant Nokia zal gaan vernemen, kwam niet helemaal als een verrassing. Toch is het een logische stap. Uit de presentatie van Microsoft bleek namelijk dat het bedrijf amper 10 euro per verkocht Nokia-toestel kreeg. Door de overname hoopt Microsoft dat de inkomsten per verkochte telefoon zullen gaan stijgen naar rond de 40 dollar. Ook Steve Ballmer, CEO van Microsoft, vertelde aan AllThingsD dat er drie redenen zijn waarom hij heeft besloten om Nokia over te kopen. 

De eerste reden was dat beide bedrijven de keuzes die met de toestellen werden gemaakt, af moesten kunnen stemmen op zowel de strategie en het businessmodel als van het eigen bedrijf, als die van de partner. De tweede reden is dat Microsoft met de telefoons een eenduidig imao wil uitstralen, wat ze het beste kunnen doen door niet met twee merknamen aan de slag te gaan, maar om voor één merknaam te kiezen.

De laatste reden die hij gaf, maar wel de belangrijkste reden, is de verschillende keuzes in het investeringsbeleid. Omdat Microsoft een rijker bedrijf is dan Nokia, hebben ze ook meer mogelijkheden om te kunnen investeren. Na de overname kan Microsoft zelf bepalen waar ze in zullen gaan investeren. 

Over de auteur: Nichal Joosse