Concepten
02 maart 2010 - Harold Kuepers

Microsoft Translating Telephone

[Mauritsonline] Wat nou als je computer spraak kan 'begrijpen' en vertalen, en dat bijna realtime. Dan kan je een telefoon- of VoIP-gesprek voeren met iemand in een taal die je niet machtig bent.

Dat is de belofte van een protoype dat vandaag door onderzoekers van Microsoft gepresenteerd werd tijdens een preview van het jaarlijkse TechFest evenement.

Microsoft heeft vandaag in Redmond haar Translating Telephone gepresenteerd. Het betreft een bijzonder product waar we in de toekomst waarschijnlijk nog veel meer van gaan zien: hij vertaalt gesproken tekst in (bijna) real-time naar een andere taal en laat het vertaalde uitspreken door een computerstem. Hiermee is het op termijn mogelijk om met een anderstalige te telefoneren, zonder dat je ook maar een woord in diens taal spreekt, laat staan verstaat.

De onderzoekers erkennen dat op dit moment nog niet alles 100% soepel verloopt. In de vertalingen wil nog wel eens een vreemd woord zitten. Maar zelfs met die fouten, is een gesprek best goed te voeren. Je kunt er op rekenen dat deze functionaliteit binnen een paar jaar in iedere smartphone ingebouwd wordt. Bekijk de Microsoft Translating Telephone in actie in het onderstaande filmpje. Misschien nog een beetje off-topic voor de mobiele telefonie maar met de groei van mobiel-internet hoeft dat geen probleem te zijn.Via Stylecowboys | Freshgadgets

Over de auteur: Harold Kuepers