Nieuws
07 augustus 2014 - Ron Smeets

Microsoft Surface is nog steeds zwaar verliesgevend

Over een paar weken ligt de nieuwste Surface ook in de Nederlandse en Belgische winkels. Gezien de behoorlijk gepeperde prijskaartjes van de verschillende Pro 3 modellen (tussen 819 en 1969 Euro) zou je mogen verwachten dat Microsoft wel wat winst kan maken op die toestellen.

Vooralsnog is echter het tegendeel waar. Analisten hebben namelijk becijferd, aan de hand van financiële gegevens van Microsoft (kwartaalcijfers en dergelijke), dat de Surface voor de fabrikant tot nu toe een verliespost van liefst 1.7 miljard dollar is.

Nu heeft Microsoft nog wel wat vet op de financiele botten en het bedrijf boekt als geheel nog steeds flinke omzetten en winsten, maar de vraag is natuurlijk hoe lang de fabrikant de Surface nog de tijd zal geven om zich te bewijzen als een succesvol product. Ik bedoel, ze hebben ook Nokia nog, sorry, Microsoft Devices. En dat is momenteel ook nog bepaald geen 'moneymaker' voor Microsoft.

Vorig jaar werd overigens al 900 miljoen dollar aan 'oude voorraad' en de geannulleerde Surface Mini afgeschreven (dat bedrag zit natuurlijk ook in de 1.7 miljard). De verwachte verkoopaantallen worden met de Surface vanaf dag 1, in 2012, al niet gehaald.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.