Toestellen
06 oktober 2015 - Ron Smeets

Microsoft pakt de HoloLens, Band en Surface Pro 4 ook uit in New York Twee wearables en een nieuwe tablet zien samen met de nieuwe Lumia's het daglicht

Naast de Lumia 950 en 950 XL (en de goedkoper Lumia 550) presenteerde Microsoft vandaag in New York nog drie nieuwe gadgets; twee wearables en een tablet. HoloLens is een virtual reality haedset en de Microsoft Band een smartwatch. De Surface Pro 4, tot slot, moet de commerciële mislukkingen van zijn drie voorgangers doen vergeten.

Die laatste viel wel op tijdens de presentatie. Microsoft heeft het met haar nieuwste tablet over een iets andere boeg gegooid. Ten eerste is de Surface Pro 4 nu een 12.3 inch 'tablet' en daarmee nog duidelijker een hybride toestel die met het click-on toetsenbord en een muis ook prima dienst kan doen als vervanger voor de laptop. Ondanks het (0.3 inch) grotere scherm is de Surface Pro 4 qua omvang niet groter dan zijn voorganger. De randen om het scherm zijn dus beduidend smaller geworden. Ondanks het grotere scherm en de dunnere randen is Microsoft er ook in geslaagd de nieuwe Surface Pro dunner te maken dan ooit; 8.4 millimeter.

In tegenstelling tot Apple levert Microsoft een Stylus standaard bij het toestel. Bijzonder is ook dat de batterij in de Microsoft pen een jaar meegaat. Niet olpaden, maar vervangen daarna dus. Het losse toetsenbord is ook vernieuwd. Die heeft nu een iets groter trackpad dat bovendien van glas gemaakt is. Dat zou het gebruk een stuk aangenamer moeten maken. De accu levert voldoende capaciteit voor 12 uur onafgebroken gebruik, aldus Microsoft. Helaas lijkt het erop dat het prijskaartje van de Surface Pro 4 nog altijd aan de gepeperde kant is; vanaf 899 dollar. In de VS vanaf morgen (7 oktober) te bestellen en beschikbaar vanaf de 26e van deze maand.

Naast de Surface Pro 4 werd ook een Surface Book onthuld. Dit is een volwaardige laptop a-la MacBook Air. Dat is ook aan het prijskaartje duidelijk te zien; 1499 dollar wordt de 'vanaf prijs'. Het is nog niet bekend of en wanneer de Surface Book naar Nederland komt. Voorlopig zal hij in ieder geval alleen in de VS op de markt komen.

UPDATE (22u02): De prijzen en Nederlandse beschibaarheid van de Surface Pro 4 modellen zijn bekend.

De Surface Pro 4 is in Nederland verkrijgbaar vanaf 19 november 2015. Vanaf 7 oktober is de Surface Pro 4 al beschikbaar als pre-order in diverse (web)winkels. De Surface Pro 4 wordt in Nederland verwacht in de volgende varianten:

- Surface Pro 4 Core M 128GB (4GB RAM) voor een adviesprijs van 999 euro incl. btw.
- Surface Pro 4 Core i5 128GB (4GB RAM) voor een adviesprijs van 1.099 euro incl. btw.
- Surface Pro 4 Core i5 256GB (8GB RAM) voor een adviesprijs van 1.449 euro incl. btw.
- Surface Pro 4 Core i7 256 (8GB RAM) voor een adviesprijs van 1.799 euro incl. btw.
- Surface Pro 4 Core i7 256 (16GB RAM) voor een adviesprijs van 1.999 euro incl. btw.
- Surface Pro 4 Core i7 512 (16GB RAM) voor een adviesprijs van 2.449 euro incl. btw.

De Microsoft Band is meer een smartband, voor fitness- en sportliefhebbers, dan een smartwatch. Hij heeft een gebogen OLED scherm, ingebouwde GPS en de nodige 'gezonde' features zoals calorie- en sleep tracking, een stappenteller, trainingsprogramma's en een barometer zodat je ook kunt zien hoe hard, en hoog, je bergop loopt, hiked, of rent. Speciaal voor (fanatieke) sporters kan hij ook de maximale zuurstofopname meten.

Een andere bijzondere feature is het feit dat Microsof's nieuwste wearable niet alleen in combinatie met een Windows Phone gebruikt kan worden, uiteraard, maar ook compatible is met Android en iOS. De Microsoft Band komt deze maand nog in de Amerikaanse winkels en gaat 249 dollar kosten.

UPDATE (22u09): Vooralsnog, zo meldt Microsoft in het Nederlandse persbericht, zal de Microsoft Band alleen in de VS verkrijgbaar zijn.

Tot slot de HoloLens. Deze Virtual Reality headset zal aanvankelijk, vanaf begin 2016, alleen beschikbaar komen voor ontwikkelaars en gaat 3000 dollar kosten. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor een ontwikkel exemplaar. In tegenstelling tot andere VR headsets heb je voor de Hololens straks geen smartphone of PC nodig. Hij werkt compleet zelfstandig. Daarmee lijkt hij meer op de Google Glass dan, bijvoorbeeld, de Oculus Rift.

Het zal mij benieuwen of de HoloLens in tegenstelling tot de Glass van Google, wél een succes wordt. Dat zal moeten blijken. De demo tijdens de presentatie van Microsoft zag er cool uit, maar dat is meestal het geval bij demo's ;)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.