Toestellen
06 oktober 2015 - Ron Smeets

Microsoft onthult de watergekoelde Lumia 950 en Lumia 950 XL Langverwachte nieuwe high end WIndows Phones zien samen met de Surface Pro 4 het daglicht

Om 10u00, lokale tijd, was het zover. Microsoft onthulde tijdens een propvolle presentatie twee nieuwe high end Lumia smartphones, de 950 en 950 XL, de nieuwe Surface Pro 4, de Microsoft Band wearable en de Hololens; een virtual reality headset. Ow, en aan het eind van de presentatie verscheen ook nog een nieuwe goedkope Lumia, de 550. Over de tablet en de twee wearables zal ik in een volgend artikel uitgebreid schrijven. Hier beperk ik mij eerst even tot de nieuwe, langverwachte, Lumia's.

De afgelopen weken was zo ongeveer alles, specs én design, van de Lumia 950 en 950 XL wel al uitgelekt. Toch had de Amerikaanse fabrikant nog een verrassing in petto. Nee, niet het feit dat dit de eerste Lumia's zijn die volledig onder de vlag van Microsoft zelf ontwikkeld zijn. En ook niet de aanwezigheid van het Windows 10 OS. De verrassing van de dag was toch wel de water-, of beter gezegd, vloeistofgekoelde processor van beide toestellen.

Een andere opvallende nieuwe feature is terug te vinden in de 20 megapixel PureView camera, of eigenlijk vlak ernaast. De flitser is niet, zoals bijna standaard tegenwoordig, voorzien van een dual- maar een triple LED. Die moet samen met de nieuwe, vijfde generatie OIS (optiesche beeldstabilisatie) voor nog scherpere en beter belichte foto's en video's. Filmen in 4K resolutie is nu ook mogelijk met de Lumia PureView camera die in beide toestellen zit. Uiteraard is ook de fysieke cameraknop weer van de partij.

https://youtu.be/snEIjWR4lQw

Zowel de Lumia 950 als de Lumia 950 XL is voorzien van een QHD (2560 x 1440) scherm. Het grote verschil zit hem in de afmeting. Die van de XL is 5.7 inch en de standaard 950 heeft een 5.2 inch display. Ook de processoren zijn ietwat verschillend. De Lumia 950 heeft een Snapdragon 808 (hexa core) en de Lumia 950 XL wordt aangedreven door de octa core Snapdragon 810. De vloeistofkoeling moet ervoor zorgen dat met name die laatste processor niet oververhit raakt zoals dat bij sommige andere toestellen (lees: de HTC One M9 en de Sony Xperia Z3) wel het geval is.

De meeste overige specs van beide Lumia's zijn identiek. Zo hebben ze beiden 32GB geheugen aan boord dat middels een microSD kaartje uitgebreid kan worden met maximaal 2TB en uiteraard zijn WiFi, NFC, Bluetooth en 4G support ook aanwezig. Voor het opladen maken de Lumia's gebruik van de nieuwe USB Type-C aansluiting. Dat laden gaat overigens razendsnel. Binnen 30 minuten kun je de accu's tot 50% opladen.

De Lumia 950 en 950 XL ondersteunen ook de nieuwe Microsfot services Helle en Continuum. Een demo daarvan werd deze zomer al gegeven en kun je hier bekijken.

De nieuwe Lumia's krijgen een prijskaartje van respectievelijk 549 (Lumia 950) en 649 dollar (Lumia 950 XL) en zullen in November beschikbaar in de VS komen. De Lumia 550 gaat 139 dollar kosten en verschijnt, wederom in de VS, een maand later (december). De volledige lijst met specs, meer afbeeldingen en hopelijk ook meer informatie over de Nederlandse beschikbaarheid en prijzen van de nieuwe Lumia's volgen zo snel mogelijk.

UPDATE (22u10): Microsoft Nederland kan, of wil, nog niet zeggen wanneer de nieuwe Lumia's hier in de winkels liggen. Dat wordt, samen met de 'euro' prijzen, op een later tijdstip bekend gemaakt, aldus de fabrikant. Ik heb ook even op enkele Duitse en Franse sites gekeken, maar ook daar wordt dezelfde mededeling gedaan.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.