Toestellen
15 februari 2016 - Ron Smeets

Microsoft onthult de Lumia 650 Volgende Windows 10 smartphone ziet het daglicht

Een week voor de start van het Mobile World Congress, wanneer vrijwel alle smartphone aandacht naar de nieuwe Samsung Galaxy zal gaan, heeft Microsoft besloten haar nieuwste Windows 10 smartphone alvast te onthullen. De Lumia 650 wordt, zoals het typenummer en de geruchten van de afgelopen maanden al doen en deden vermoeden, de opvolger van de Lumia 640, maar dan wel met een metalen behuizing. De overige specs komen overeen met de bekende low-end positionering van de Lumia 6XX modellen.

De Lumia 650 is onder anderen voorzien van een 1.3GHz quad core Snapdragon 212 processor met 1GB RAM, 16GB intern geheugen, 4G support, een 5 inch HD (1280 x 720 pixel) OLED display, 8 megapixel camera met LED flitser en een 2000 mAh accu. Aan de voorzijde prijkt nog een 5 megapixel selfie camera met groothoeklens en het geheugen kan eventueel uitgebreid worden met een microSD kaart. Verder valt dus op dat Microsoft ook gekozen heeft voor een metalen behuizing. Ondanks dat is de Lumia 650 met 122 gram toch nog relatief licht gebleven.

Microsoft gaat de Lumia 650 aanvankelijk vooral positioneren als een smartphone voor zakelijk gebruik. Op de productsite van het toestel wordt 'Built for business' namelijk als eerste, en dus een van de belangrijkste, kenmerken vermeld. Verder wordt het toestel ook aangeprezen als het 'mobiele kantoor'. Microsoft doelt hiermee ongetwijfeld op de verbeterde samenwerking tussen de mobiele en desktop versie van Windows 10 en Continuum. Het zal mij benieuwen hoeveel bedrijven, en zakelijke, gebruikers, Microsoft de komende periode weet te strikken om deze middenmoter aan te schaffen. Het advies prijskaartje bedraagt nog geen 200 dollar (ex BTW) en in Europa zou hij voor rond de 230 euro (incl. BTW) op de markt gaan komen. Daarvoor hoef je het dus niet te laten ;)

Hieronder staat nog een korte demovideo van de Lumia 650, gemaakt door Microsoft zelf.

Bron: Microsoft (Blog)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.