Geruchten
18 februari 2014 - Ron Smeets

Microsoft maakt Windows 8.1 licentie fors goedkoper

UPDATE (08u15, 23-02): Pff, dat was een mega blunder tussen het inpakken van de koffer voor Barcelona dooe. Het hele artikel gaat dus over Windows 8.1 en niet Windows Phone 8.1. Kortom, dit artikel mag je vergeten voor wat smartphones en tablets betreft. Mea culpa!

Fabrikanten die Windows Phone 8.1 willen gebruiken voor smartphones moeten Microsoft 50 dollar licentiekosten betalen voor elk toestel dat een verkoopprijs heeft van maximaal 250 dollar. Dat is dus 20% van het totale winkelprijskaartje.

Voglens Bloomberg zou Microsoft van plan zijn om de licenties voor goedkopere smartphones fors in prijs te verlagen; naar 15 dollar. Reden daarvoor is dat Microsoft fabrikanten die Windows Phone toestellen willen maken meer mogelijkheden wil geven om op prijs te kunnen concurreren met de vele goedkope Android toestlelen.

Officieel heeft Microsoft de prijsverlaging nog niet bekend gemaakt. Het zijn dus nog geruchten. Volgens Bloomberg zou het gunstigere tarief ook gaan gelden voor goedkopere tablets. Ook daar heeft Windows Phone te maken met forse concurrentie van de goedkopere Android fabrikanten.

Overigens zeggen bronnen van Bloomberg dat de oorspronkelijke licentie kosten door zogenaamde marketing incentives (vergoedingen die Microsoft betaald in ruil voor het promoten van hun producten) al teruggebracht kon worden tot ca 30 dollar per licentie.

Opvallend is ook dat dezelfde bron meldt dat Microsoft van fabrikanten die straks de goedkopere licenties afnemen niet meer zal opleggen om te voldoen aan het certificatie programma waarmee vastgesteld wordt of de gebruikte hardware volledig compatible is met het OS. Nog gekker is dat die toestellen ook niet meer verplicht over een touchscreen zouden hoeven te beschikken. Mmmh, Windows Phone op een non-touchscreen toestel? Dat zou ik wel eens willen zien functioneren, zonder gefrustreerd te raken ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.