Nieuws
04 december 2012 - Luc Joziasse

Microsoft Lync 2013 introductie in Nederland

Microsoft lanceerde vandaag Microsoft Lync 2013, de nieuwste versie van de communicatietool voor digitaal samenwerken. In Nederland vond deze lancering plaats in Spant! te Bussum. Microsoft gaf hier een dag lang diverse presentaties over de nieuwste Lync versie.

Lync is inmiddels het snelst groeiende product in het Microsoft-bedrijfsportfolio. Voor mij is deze introductie een reden om kort in te gaan op het succes van deze tool en de nieuwe mogelijkheden in de 2013-versie.

Lync 2013 is in essentie gewoon een communicatietool waarin gebruikers centraal overzicht hebben over al hun contacten. Zij benaderen deze via verschillende kanalen. Op zich is dit natuurlijk niet nieuw. Cisco en Avaya introduceerden dit jaren geleden al als aanvulling op hun producten. Er is echter bij Microsoft een klein verschil in aanpak. Microsoft is namelijk oorspronkelijk een softwareontwikkelaar en is als organisatie ingericht om de productiviteit van mensen te verbeteren.

De traditionele telefonieleveranciers richtten zich daarentegen vooral op de werkplek, de telefoon en op het verbeteren van de gesprekskwaliteit. Iets waar Microsoft in eerste instantie nauwelijks tijd aan besteedde. Immers, in de eerste versies van Lync – OCS – was de gesprekskwaliteit vaak niet al te best. Toch kozen organisaties wel voor het bedrijf, puur en alleen vanwege de integratiemogelijkheden. En dat doet Microsoft natuurlijk wel weer slim. Eerst laten ze ons wennen aan producten zoals Outlook en SharePoint om op samen te werken. Vervolgens verrijken ze deze platformen met diverse communicatie–elementen, waardoor je als gebruiker ook gewoon een telefoontje kunt plegen in deze applicaties. Iedereen wil tenslotte toch ook zijn of haar telefonieoplossing geïntegreerd in het navigatiesysteem en niet een losse car-kit? Precies.

Een serieuze speler
Inmiddels is de communicatieoplossing van Microsoft alweer toe aan de zesde generatie. En dan tel ik de diverse tussenreleases nog niet eens mee. Drie generaties terug breidde Microsoft de standaardfunctionaliteit uit: naast aanwezigheidsinformatie, chat, spraak en videogesprekken introduceerde het bedrijf de mogelijkheid om externe telefooncontacten te benaderen. Daarmee zette het een eerste stap op de telefoniemarkt. Dit kun je zien als het begin van een aantal grote stappen in de vijf jaar daarna. Misschien wel de belangrijkste stap is de overname in 2012 van het grootste telefoonnetwerk van de wereld: Skype. Je zou kunnen zeggen dat ze zich sindsdien echt positioneren als serieuze speler in deze markt.

Vernieuwingen in Lync 2013
Kijkend naar recente vernieuwingen in Microsoft Lync 2013, dan valt vooral de nieuwe Windows gebruikersinterface (Metro UI zoals we het niet meer ‘mogen’ noemen) op. Deze nieuwe interface is namelijk ook verwerkt in alle programma’s onder Microsoft Office 2013. Zo heb je hier dus ook de mogelijkheid om via 'touch-besturing’ te communiceren. Heb je te dikke vingers? Dan is de speciale ‘touch enabled’-versie voor Windows 8; deze biedt een strakke interface voor alleen de eenvoudigste en meest essentiële functionaliteiten.

Chats/Aanwezigheidinformatie
De smiley’s in Microsoft Lync zijn nauwelijks aangepast ten opzichte van eerdere versies. Dat is jammer, zeker als je het vergelijkt met wat in chatapplicaties als WhatsApp zit. Een nieuwe optie is het ‘tabbed chatting’. Dit betekent dat alle chats in één overzicht zijn te zien, gerubriceerd in tabbladen. Dat voorkomt verwarring tussen vensters en berichten aan de verkeerde personen. De aanwezigheidsinformatie blijft zoals hij is. Je bent er wel of je bent er niet. Daar tussenin kies je voor enkele andere instellingen, geen vernieuwingen op dat vlak dus.

Audio/Video
In eerste instantie ontwikkelde Microsoft zelf een audio- en videocodec: RT Audio en RT Video. Dit betekende dat de hele industrie deze codec werd opgedrongen. Echter, dankzij de verandering van focus – van werkplek naar devices – maakt Microsoft nu de overstap naar de internationale H.264.SVC videocodec-standaard. Dat is een voordeel. In veel apparaten zit deze codec ingebakken binnen de hardware. Daarmee werkt hardwarematige encoding veel beter.

Telefonie
Op het gebied van telefonie in Lync 2013 is met name het beheer verbeterd. Zo is er de mogelijkheid om regels toe te passen op het belgedrag van de eindgebruiker. Dit om kosten in bedwang te houden. Nu komt het nog wel eens voor dat een gebruiker zijn vaste telefoon doorschakelt naar zijn mobiel met alle kosten van dien. Met nieuwe regels kan een bedrijf dit beter controleren. Ook zijn er mogelijkheden om het beheer van dergelijke antwoordgroepen (reponse groups) neer te leggen bij een manager binnen de organisatie.

Lync voor mobiele gebruikers
Met Lync 2013 zet Microsoft de aanval in op het mobiele platform. Zo komt (er in 2013) een uitgebreide versie voor mobiele apparaten met mogelijkheden voor  aanwezigheidsinformatie, chat, spraak en video. Daarnaast hebben gebruikers de mogelijkheid om deel te nemen aan een vergadering en zo vanaf de bank de video en content van de vergadering live te volgen. Dit werkt eenvoudig via dataverbindingen als 4G en WiFi. Hiermee zet Microsoft de deur van bellen via de mobiele databundel en via WiFi definitief op een kier.

Over de auteur: Luc Joziasse