Toestellen
02 maart 2015 - Ron Smeets

Microsoft Lumia 640 en Lumia 640 XL zien het daglicht in Barcelona Een betaalbare Windows smartphone in twee varianten

Microsoft had gisteren 'per ongeluk' al laten uitlekken dat de fabrikant in Barcelona twee nieuwe Lumia's zou onthullen. Dat is dus vanochtend tijdens een persconferentie formeel bevestigd. Nou ja, het is eigenlijk één nieuw model dat in twee afmetingen (5 inch of 5.7 inch) en twee uitvoeringen (3G of 4G) beschikbaar zal komen; de Lumia 640 en de Lumia 640 XL.

Qua specs verschillen de toestellen niet alleen in grootte, maar de XL variant is in meer opzichten wat 'groter' dan zijn kleinere broer. Typisch Amerikaans, maar XL staat nu eenmaal voor 'big' ;)

De Lumia 640 heeft aan de achterzijde een 8 megapixel camera waar bij de Lumia 640 XL een 13 megapixel variant zit. Aan de voorzijde hebben beide toestellen respectievelijk een 1 en een 5 megapixel camera voor selfie's. Ook de accu's zijn verschillend De Lumia 640 heeft een 2500mAh krachtbron en de Lumia XL kan over een accu van 3000mAh beschikken. Iets dat door het grotere scherm (+0.7 inch) natuurlijk ook meer dan welkom is.

Microsoft heeft beide toestellen wel van dezelfde quad core, 1.2 GHz, Snapdragon 400 processor en 1GB RAM voorzien. Ook de standaard geheugencapaciteit is gelijk; 8GB. Uiteraard zijn ze alle twee ook voorzien van Windows Phone 8.1, met later ook een upgrade nar Windows 10.

Wanneer de Lumia 640 en Lumia 640 XL precies in de Nederlandse en Belgische winkels verschijnen is op dit moment nog niet bekend. De prijzen wel:
- Lumia 640 3G: 139 euro
- Lumia 640 4G: 159 euro
- Lumia 640 XL 3G: 189 euro
- Lumia 640 XL 4G: 219 euro

Uiteraard zullen beide toestellen naast zwart en wit ook weer in verschillende felle 'Lumia' kleuren verschijnen; blauw en oranje in dit geval.

Tijdens de presentatie stond CEO Elop vol vertrouwen te vertellen over de nieuwe Windows smartphones die de wereld moeten gaan veroveren. Dat laatste werd niet met zoveel woorden gezegd, maar Microsoft is er duidelijk nog van overtuigd dat het ook op smartphone gebied nog helemaal goed gaat komen. Vooralsnog moeten ze het doen met amper 3% marktaandeel. Ofwel, er moet, net zoals de afgelopen vier jaar, nog heel wat gebeuren voordat Microsoft weer een echt serieuze speler op de smartphone markt genoemd mag worden. Letwel, de Lumia's zijn prima toestellen die vooral qua prijs-kwaliteit nauwelijks overtroffen worden. Helaas uit zich dat nog niet in de verkoopcijfers en het marktaandeel. Op dat gebied blijven het dus spannende tijden voor de Amerikaanse fabrikant.

Hieronder staan nog twee korte demovideo's van Microsoft met de Lumia 640 en Lumia 640 XL in de hoofdrollen.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.