Nieuws
18 oktober 2013 - Nichal Joosse

Microsoft lanceert Windows 8.1

Gisteren werd het langverwachte Windows 8.1 voor tablets en pc's gelanceerd door Microsoft. Deze update brengt behoorlijk wat veranderingen met zich mee, maar de kleinste verandering is voor een enkeling wellicht de grootste verandering: de oude, vertrouwde startknop is weer terug van weggeweest. Microsoft kreeg flink wat kritiek te verduren nadat bleek dat Windows 8 geen startknop zou bevatten. Er moet wel gezegd worden dat de startknop niet dezelfde functie heeft als Windows 7: wie op de knop drukt, wordt verwezen naar het nieuwe startscherm. Meer een soort gimmick dus. 

Naast de startknop zijn er nog meer interessante nieuwe features toegevoegd aan Windows 8.1. Zo is het nu mogelijk om al je apps te bekijken in de nieuwe apps-weergave. De zoekfunctie van Bing is verbeterd, waardoor je nu alles in één keer kunt vinden. Een beetje te vergelijken met Spotlight van Apple dus. Ook is het nu mogelijk om vier apps tegelijkertijd te zien in plaats van twee. Er zijn ook veel meer apps beschikbaar in de volledig vernieuwde Windows Store, waaronder apps die speciaal gebouwd zijn voor Windows 8.1, nieuwe favoriete community's en persoonlijke aanbevelingen. Er zijn ook nieuwe ingebouwde apps, zoals Reading List en Food + Drink.

Op het startscherm zelf zijn er meer tegelgroottes, meer kleuropties en geanimeerde achtergronden beschikbaar. Het touchscreen-toetsenbord voor tablets is ook verbeterd en beter ingedeeld. Emoticons zijn nu ook in kleur te gebruiken. Microsoft heeft ook de integratie met Skydrive verbeterd, maar dit is alleen een handige feature als je Skydrive gebruikt. En last-but-not-least is Internet Explorer 11 aanwezig, die ons een snellere laadtijd belooft, full-screen browsing en naast elkaar browsen op meerdere sites. Ook krijg je meteen real-time informatie vanuit favoriete sites op je startscherm. 

Over de auteur: Nichal Joosse