Nieuws
08 december 2010 - Ron Smeets

Microsoft houdt verkoopcijfers Windows Phone 7 nog geheim

In sommige landen zijn de nieuwe Windows Phone 7 toestellen en het OS al ruim een maand officieel beschikbaar. Wij moeten het in Nederland voorlopig nog doen met de internationale versie van het OS en drie toestellen die (mondjesmaat) in de winkels verschijnen.

Over het succes (of niet) van Windows Phone 7 kan op dit moment alleen nog gespeculeerd worden want Microsoft heeft besloten de verkoopcijfers nog even geheim te houden.

Volgens Joe Belfiore, vice president van Microsoft Mobile, is het nog te vroeg om nu al cijfers te noemen. Dat antwoord gaf hij althans op een vraag van Walt Mossberg tijdens de All Things Digital conferentie, eerder deze week, in San Francisco.

Het (nog) niet publiceren van de Windows Phone 7 verkoopcijfers is natuurlijk voer voor speculatie over het succes, of niet, van Microsoft's nieuwe smartphone OS. De meest voor de hand liggende conclusie zou natuurlijk kunnen zijn dat de verkopen van Windows Phone 7 achter blijven bij de verwachtingen. Anders zou Microsoft, net als bijvoorbeeld Apple en Samsung, de aantallen natuurlijk wel bekendmaken. Dat zou kunnen natuurlijk, maar feit is ook dat er fabrikanten zijn (Nokia bijvoorbeeld) die gewoon geen individuele verkoopcijfers bekend maken.

Daarnaast heeft Microsoft enkele maanden geleden ook heel duidelijk gesteld dat hun nieuwe mobiele strategie gebaseerd is op 'succes op de lange termijn' en dat men niet gaat voor snelle en grote successen. Tja, dat is ook nauwelijks meer mogelijk als je kijkt naar de verdeling in de mobiele OS wereld. Symbian, Android, iOS en BlackBerry hebben een behoorlijk stevige positie en loyale gebruikersgroepen. Het veroveren van nieuw marktaandeel in de Smartphone OS markt is anno 2010 niet meer zo eenvoudig als een paar jaar geleden toen er naast Symbian nog niet zoveel, en goede, concurrenten op de markt actief waren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.