Nieuws
10 september 2014 - Ron Smeets

Microsoft gooit Nokia en Windows Phone bij het afval

Dit nieuws is nog niet officieel bevestigd, maar op z'n minst de helft ervan verraste mij niet echt. Microsoft zou van plan zijn om nog dit jaar de merknamen Nokia en Windows Phone weg te gooien.

Dat Nokia als smartphone merknaam zou verdwijnen is niet zo gek. Nokia als bedrijf bestaat namelijk nog en de merknaam is voor smartphones niet echt succesvol gebleken. De laatste weken werd Nokia, los van het feit dat de naam nog op de toestellen zelf stond, ook vrijwel niet meer genoemd in publicaties.

Bij de presentatie van de laatste nieuwe toestellen werd vrijwel alleen nog maar 'Lumia' en dan het typenummer gecommuniceerd. Als Nokia helemaal verdwijnt dan betekent dat wel het definitieve einde van een tijdperk, maar dat zat er al aan te komen vanaf de eerste dag dat de Finnen met Microsoft in bed doken. Het proces wordt nu, enkele maanden na de defintieve overname, alleen nog even afgerond.

Windows Phone weggooien vind ik niet zo handig van Microsoft. Vooral niet als je bedenkt dat ze het willen vervangen door 'gewoon' Windows. Op zich is er nog wel wat voor te zeggen om geen onderscheid meer te maken tussen de namen voor de besturingssoftware voor mobiele en andere devices. Zeker als het de bedoeling is om alle toestellen in de toekomst met een en hetzelfde OS te 'bendienen'. Maar iets in mij zegt dat Microsoft er niet goed aan doet. Van de andere kant; de toestellen gaan voortaan waarschijnlijk de standaard naam 'Microsoft Lumia XXX' krijgen dus wellicht dat Windows verder, als merknaam, op de achtergrond blijft.

Er was, zo kun je nu concluderen, onlangs al een hint dat MIcrosoft de toevoeging 'Phone' mogelijk zou willen laten vervallen. Bij de introductie van de HTC One (M8) for Windows... precies.

Wat vinden jullie hier van? Verrast? Of niet?

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.