Toestellen
21 juni 2016 - Ron Smeets

Microsoft en BlackBerry smartphones in VS tegen dumpprijzen weg Prijskaartjes nieuwe Lumia en BlackBerry nagenoeg gehalveerd

Met de komst van Windows 10 Mobile zou de zo dan eindelijk ook in smartphone land weer moeten gaan schijnen voor Microsoft, zo was de hoop en verwachting. BlackBerry zat min of meer in hetzelfde schuitje toen ze vorig jaar haar eerste Android smartphone, de Priv, onthulde. Ook bij de Canadese fabrikant waren de verwachtingen op hernieuwd succes hooggespannen.

Inmiddels lijkt het er echter op dat het (hernieuwde) succes voor beide fabrikanten verder weg is dan ooit. Ondanks de standaard positieve berichten in de eerste weken na release van de toestellen 'de vraag is boven verwachting' en 'de eerste batch is al uitverkocht' valen zowel de BlackBerry Priv als de Lumia 950 (XL) door aanbiedingen waarbij ze letterlijk voor dumpprijzen aangeboden worden. Of erger nog, 'twee halen, één betalen!'

Ja, je leest het goed. In de VS en Canada krijgen kopers van een Lumia 950 XL er nu gratis een Lumia 950 bij. Dat is natuurlijk leuk voor iedereen die op zoek is naar een nieuw Windows smartphone, maar het voorspelt niet veel goeds voor het succes van deze toestellen. Anders hoefden ze na amper een half jaar niet op deze manier in de markt gedumpt worden, toch?

Bij de BlackBerry Priv is het vooral de snelle prijserosie die opvalt. Toen het toestel, ongeveer een half jaar geleden, in de winkels verscheen kostte hij los, in de VS, 549 dollar. Na enkele maanden lag de gemiddelde prijs al meer dan 100 lager en inmiddels kun je hem voor nog geen 300 dollar in de VS al aanschaffen. Ook die trend voorspelt niet veel goeds voor het succes van BlackBerry's eerste Android smartphone.

Nee, vooralsnog lijken zowel Microsoft als BlackBerry de weg terug naar boven nog niet gevonden te hebben. Is dat, gezien de ontwikkeling van de afgelopen vijf jaar, een verrassing? Eigenlijk niet als je het mij vraagt. BlackBerry en Microsoft hebben 'hét' gewoon effe niet meer. Ondanks dat ze beiden wel nog prima toestellen produceren laten meer dan 95% van alle consumenten ze links liggen.

Bron (Lumia), Bron (BlackBerry)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.