Nieuws
21 februari 2011 - Marc Wielaert

"Microsoft bood Nokia miljarden"

Nokia's beslissing om te kiezen voor Microsoft's Windows Phone OS zou volgens de CEO van Intel, Paul Otellini, vooral te maken hebben met een ongelooflijke hoeveelheid geld. De keuze van Nokia voor Microsoft betekent een enorme dreun voor de samenwerking van Nokia en Intel in MeeGo, maar Otellini benadrukte dat hij andere partners zal vinden om MeeGo van de grond te krijgen.

Volgens Reuters heeft Otellini zijn mening eind vorige week gegeven tijdens een meeting met financieel analisten in Londen. Hij stelde zelf eerder voor Android te hebben gekozen dan voor Microsoft, en is dan ook slecht te spreken over de keuze die Nokia maakte.

In het artikel op Mobilebusinessbriefing.com zou MeeGo volgens Otellini de beste strategie voor Nokia zijn, maar Elop zou hebben geconcludeerd dat het bedrijf het zich niet langer kon veroorloven om er nog meer in te investeren. Elop zelf moet vorige week in Barcelona tegen reporters hebben gezegd dat het Nokia "geen miljoenen, maar miljarden" op zou leveren om in zee te gaan met Microsoft.

De CEO van Intel merkte op dat Nokia "ongelooflijke sommen geld" aangeboden heeft gekregen door zowel Google als Microsoft. Dat wordt bevestigd door een uitlating van Eric Schmidt, die tijdens het MWC in Barcelona heeft gezegd dat Google tevergeefs heeft geprobeerd om Nokia te verleiden over te stappen op het Android platform. 

Stephen Elop kon dus kiezen voor wie het meest te bieden had om zijn bedrijf te laten kiezen voor een ander OS dan het eigen Symbian of het toekomstige MeeGo. Het werd Microsoft. Otellini laat op zijn beurt weten dat Intel een nieuwe partner zal vinden omdat de markt een nieuw, met name open platform verlangt.

Als dit verhaal klopt - en het is niet onaannemelijk - wordt duidelijk dat Nokia bepaald niet alleen uit bewondering voor Windows Phone gevallen is. Natuurlijk biedt het platform van een machtige partner als Microsoft op termijn een rijk ecosysteem om op voort te kunnen bouwen. Maar naar het zich nu laat aanzien heeft een enorme bruidschat van Microsoft dit verstandshuwelijk wel veel eenvoudiger gemaakt.

Tel daarbij op dat Nokia sowieso in zwaar water verkeerde, en er vermoedelijk nog tientallen miljoenen in MeeGo geïnvesteerd zouden moeten worden - zonder enige garantie op mondiaal succes. Of de samenwerking met Microsoft´s Windows Phone uiteindelijk zo succesvol zal blijken als gehoopt moet iedereen nog afwachten.

De meest nieuwswaardige conclusie aan dit verhaal is misschien wel dat Intel nu de deur lijkt te hebben dichtgegooid voor wat betreft de verdere samenwerking met Nokia. Waar Stephen Elop nog een slag om de arm leek te houden over de verdere ontwikkeling van MeeGo, lijkt dat initiatief nu in ieder geval niet meer bij Nokia te liggen. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Via

Foto

Over de auteur: Marc Wielaert