Nieuws
08 maart 2011 - Ron Smeets

"Microsoft betaalt Nokia meer dan $1 miljard voor WP7 deal"

Volgens Bloomberg, die naar eigen zeggen gesproken hebben met bronnen dicht bij het vuur die kennis hebben van de voorwaarden van de Windows Phone 7 overeenkomst tussen beide bedrijven, zal Microsoft aan Nokia meer dan 1 miljard dollar betalen voor het ontwikkelen en promoten van Windows Phone 7 toestellen.

De reden dat Microsoft zo diep in de buidel getast heeft om Nokia over de streep te trekken zou ook te maken hebben gehad met pogingen om de Finnen 'weg te houden' van Android.

Daarnaast stond Steve Ballmer onder druk van aandeelhouders van Microsoft om ervoor te zorgen dat de mobiele unit van de software gigant weer winst zou gaan maken, aldus Bloomberg. Voor Nokia komt de investering van meer dan 1 miljard dollar, als de berichten kloppen natuurlijk, ook als geroepen. De Finnen zijn al geruime tijd op zoek naar nog meer manieren om de kosten te drukken, getuige ook de diverse (personeels)reorganisaties van de afgelopen anderhalf jaar.

Overigens zeggen dezelfde bronnen ook dat Nokia op zijn beurt straks ook een fee gaat betalen voor elke Windows Phone 7 licentie die op een Nokia toestel geinstalleerd, en verkocht, wordt. Dat helpt Microsoft dan weer om haar mobiele software divisie winstgevend te maken. Mits de Nokia Windows Phone 7 toestellen een succes worden, natuurlijk. De deal tussen Nokia en Microsoft zou een looptijd hebben van meer dan vijf jaar maar de definitieve overeenkomst is nog niet ondertekend. Het spreekt voor zich dat de bronnen van Bloomberg anoniem wensten te blijven.

Enkele weken geleden zei Intel CEO Paul Ottelini ook al dat grote sommen geld van Microsoft aan Nokia de doorslag gegeven zouden hebben voor een verregaande samenwerking tussen beide bedrijven. Die uitspraken werden toen echter voor een deel ook toegeschreven aan de teleurstelling die Intel te verwerken kreeg toen Nokia bekend maakte met Microsoft (lees: Windows Phone 7) te gaan samenwerken en MeeGo, waar Intel ook heel diep in geinvesteerd had, te 'degraderen' tot 'ontwikkel platform'.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.