Nieuws
29 januari 2009 - Chris Bannink

Meter Maid wint Android Challenge

Vandaag was de prijsuitreiking van de Android Developers Challenge. De winnaar van de hoofdprijs is de applicatie Meter Maid, ontwikkeld door Martin Koel en Alida Roskam. Zo’n 250 programmeurs uit het hele land namen begin januari de uitdaging aan om de leukste en beste mobiele applicatie voor de Nederlandse markt te ontwikkelen.

De winnende applicaties komen beschikbaar via Android Market. De wedstrijd vond plaats ter gelegenheid van de lancering van de T-Mobile G1 in Nederland, die vanaf morgen verkrijgbaar is.

Een vijfkoppige jury, met vertegenwoordigers van onder andere Hyves (Yme Bosma), Mobile Monday (Yuri van Geest) en T-Mobile, heeft alle 24 inzendingen bekeken en daar vijf prijswinnaars uit gekozen. De beoordelingscriteria waren onder andere: innovatief, een goede user interface en de applicatie moest optimaal gebruikmaken van de G1. “In minder dan drie weken tijd hebben de ontwikkelaars veel tijd en energie gestoken in het ontwikkelen van software voor het mobiele softwareplatform Android. We ontvingen verschillende fun-programma’s zoals ‘Quizdroid’, een live trivia quiz waaraan 3 mensen uit de hele wereld tegelijkertijd kunnen deelnemen. Maar ook praktische toepassingen als de applicatie ‘pistekaartjes’ voor de wintersporter en de applicatie ‘Al Salat’ om via het ingebouwde G1 kompas de richting van Mekka te bepalen voor het gebed. “Er zijn nu vijf spraakmakende applicaties uit de bus gekomen, maar wij hebben hoge verwachtingen van elke inzending.”, aldus jurylid Bart Weijermars, Marketing Directeur bij T-Mobile in Nederland.  Hij merkte verder op dat het bijzonder is dat er al zoveel applicaties zijn ontwikkeld voordat het toestel op de Nederlandse markt kwam. Een prijswinnaar moest van de jury horen dat zijn applicatie echt werkte omdat hij hem zelf niet had kunnen testen.

Alle vijf winnaars mochten hun applicatie tonen voor het aanwezige publiek en de pers. Maar ja, dat viel bij de meesten in het water door diverse redenen. Het zijn nog beta versies zullen we maar denken. Ook voor alle prijswinnaars had de jury nog diverse verbetertips. Met de G1 zijn nu zo’n 700 applicaties te gebruiken, deze vijf komen daar in ieder geval bij.

Leuk om te vermelden dat de host van de bijeenkomst Marjolijn Kamphuis was, collega blogger bij Dutchcowgirls.

Meter Maid (winnaar reis naar Sillicon Valley), Martin Koel en Alida Roskam.

De Meter Maid is een handige dienst die helpt met het snel en eenvoudig betalen voor een parkeerplekje onderweg. Het is een verfijning van het bestaande SMS parkeren. Betalen verloopt via het mobiele netwerk van de provider. Als gebruiker betaal je daardoor nooit teveel of te weinig omdat zowel het aanmelden als afmelden via de geïntegreerde SMS dienst verloopt. In de applicaties kun je alle parkeerlocaties gemakkelijk bookmarken voor een volgend bezoek. Alle betaalde parkeerdiensten zijn in de applicatie geïntegreerd, een GPS systeem nog niet. Leuk dat Martin de aanleiding vertelde: zijn zwangere vriendin waarmee hij op diverse locaties in Amsterdam steeds voor onderzoek moest zijn en daar steeds stond te hannesen met (mobiel) parkeren. Zij ging uiteindelijk ook nog even op de groepsfoto. Zie onder. P1000087b

Hier nog een foto van de user interface van Meter Maid.P1000081b

GigFinder, Roeland P. Landegent en Mark Bekkers

De Gigfinder helpt om concerten, optredens en feesten te vinden in je directe omgeving. De applicatie werkt wereldwijd op basis van GPS of handmatig door een adres in te voeren. De concerten in de database van de applicatie komen van Last.fm.

Backchannel, Eelco Lempsink

Backchannel is een eenvoudige maar leuke en gratis toepassing om te chatten met iedereen die op dat moment op hetzelfde ‘hotspot/Wifi-netwerk’ zit. Handig tijdens een conferentie of popfestival. Het is geen één op één chat maar een communicatietool om te communiceren met alle G1 gebruikers tegelijk.  Mooi dat Eelco bij het in ontvangst nemen van zijn G1 om nog een exemplaar vroeg voor een collega ontwikkelaar en hem nog kreeg ook. Brutale mensen hebben de halve wereld of in ieder geval twee G1’s

Nukaart, Sander Steffann, Arjen Haayman, Max Dammers

In Nukaart worden realtime zes verschillende nieuwsfeeds gelokaliseerd en samengevat in de mobiele kaartbrowser. Daarmee is de gebruiker steeds live op de hoogte van relevante lokale informatie en nieuws. Navigeren kan via de kaart in de applicatie of GPS.

Treasuremytext, Paul Stringer

Met Treasuremytext kun je eenvoudig oude SMS berichten bewaren en archiveren op een website. De bewaarde SMS berichten kun je daarna (helaas) niet meer in de G1 applicatie bekijken. Maar het voorkomt dat je belangrijke of bijzondere Sms’jes ooit verliest.

Over de auteur: Chris Bannink