Nieuws
30 november 2015 - Ron Smeets

Met Smart-OV wordt je smartphone ook een OV chipkaart KPN, Vodafone, alle openbare vervoerders en Translink starten een proef met 200 deelnemers

Vandaag is het startschot gegeven voor Smart-OV. Dit is een proef waarbij 200 reizigers gedurende drie maanden de OV Chipkaart vervangen door hun smartphone. Smart-OV is een initiatief van Translink, KPN, Vodafone en alle openbaar vervoersbedrijven.

Geïnteresseerde deelnemers kunnen zich de komende periode nog aanmelden, maar letwel; Smart-OV werktin deze fase alleen in combinatie met een geschikte (NFC) Android smartphone. Daarnaast moet je ook klant zijn van KPN of Vodafone. Tijdens de proefperiode ontvang je van de provider een speciale simkaart waarop ook de OV chip geladen is.

Het gebruik van je smartphone als OV Chipkaart heeft natuurlijk voordelen. Ten eerste hoef je de aparte kaart nooit meer mee te nemen en kun je hem dus ook niet vergeten. Met de bijbehorende Smart-OV app kun je bovendien direct zien wat je saldo is en of je op dat moment in- danwel uit-gecheckt bent. Informatie die je met de 'ouderwetse' kaart natuurlijk alleen kunt zien wanneer je bij een terminal staat.

De proef duurt zoals gezegd drie maanden maar de initiatiefnemers streven ernaar om Smart-OV in de loop van 2016 voor een breder publiek toegankelijk te maken. Daarbij hopen ze natuurlijk dat ook andere telecom aanbieders zich zullen aansluiten. En het is ook de bedoeling dat de service door iPhone eigenaren gebruikt kan gaan worden.

Enkele voorwaarden (pdf) voor deelname aan de Smart-OV proef:
- u bent 18 jaar of ouder
- u bent klant van KPN of Vodafone
- u reist minimaal 4 x per week met het OV (4 x enkele reis)
- u reist tijdens de proef op saldo
- u meld u aan voor automatisch opladen met € 10,-
- u heeft een geschikte Android NFC-smartphone
- u geeft wekelijks feedback via een vragenlijst en doet actief mee in het online klantenpanel

De invoering van de OV Chipkaart was, samen met het niet te vervalsen paspoort een van de langdurigste en meest besproken projecten die we in Nederland de afgelopen twintig jaar voorbij hebben zien komen. Momenteel ligt de OV Chipkaart ook weer, of nog steeds, onder vuur vanwege de verplichte (en niet kosteloze) vervanging en het feit dat toeristen er nauwelijks mee overweg kunnen. Ofwel, Smart-OV zou in ieder geval voor een van die twee problemen, een prima oplossing kunnen bieden, toch?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.
Ook interessant