Reviews
20 september 2016 - Ron Smeets

Met een Oxboard over de Zuid Limburgse heuvels (video) Op vlakke wegen rijdt hij prima, maar wat kan de Oxboard op de Gulperberg?

De Oxboard is zeker niet nieuw meer en er kan ook geen sim kaart in, maar het is zeker een van de meest besproken mobiele gadgets van de afgelopen 12 maanden. Ik heb er deze zomer eentje uitgeprobeerd.

Inmiddels was gevoeglijk wel al bekend dat deze hoverboard prima functioneert op vlakke, gladde, wegen. Maar kun je er ook mee uit de voeten in de Limburgse heuvels? En wat als je op een onverhard stukje weg stuit? Dat heb ik de afgelopen weken kunnen ervaren. Het resultaat kun je in onderstaande videoreview van de Oxboard bekijken.

AUW! Dat was inderdaad een pijnlijke val, maar gelukkig gebeurde het bergop ;) De prestaties van de Oxboard in het Zuid Limburgse heuvelland kan ik hooguit als middelmatig bestempelen. Zoals ik in de video ook al heel duidelijk aangaf zijn deze gadgets toch vooral bedoeld voor vlakke, gladde, wegen. Dat komt doordat het apparaat geen vering heeft en er continu contact moet zijn tussen de Oxboard en je voeten. Hij stopt namelijk onmiddellijk wanneer het contact met de voeten verloren gaat. Ook als dat maar een fractie van een seconde duurt. Door de voor- of achterwaartse snelheid van je lichaam is het schier onmogelijk om ook na het kortst mogelijke contactverlies, weer in balans op de Oxboard te 'landen' en door te rijden.

Online kun je wel al zogenaamde off-road hoverboards vinden, met grotere wielen en 'dikke' profielbanden. Ook die hebben echter geen vering en zijn dus misschien wel beter te gebruiken op het strand en in het gras, maar ook dan moeten er geen hobbels op je pad liggen.

Voordat ik de Oxboard kreeg heb ik natuurlijk ook al diverse video's gezien waarin gedemonstreerd werd hoe eenvoudig het is om er op te leren rijden. In de praktijk klopt dat helemaal. Ik had het letterlijk binnen drie minuten onder de knie, al zou je dat als je de video gezien hebt misschien niet zeggen ;) De truc is om jezelf ervan te overtuigen dat je op de Oxboard stapt alsof je op de vloer staat. Je hoeft geen bijzondere evenwichtscapriolen uit te halen om te blijven staan. De gyroscopen in het apparaat zorgen ervoor dat de hele combinatie (hoverboard met berijder) in evenwicht blijven. Uiteraard moet je bij het bewegen om te gaan rijden en sturen wel zelf je evenwicht bewaren, maar dat is ook kinderlijk eenvoudig. Verder is het handig om te weten dat de Oxboard in een zogenaamde 'trage stand' gezet kan worden. Hij accelereert dan langzamer en reageert hij iets minder snel (en fel) op stuurbewegingen die je met je voeten maakt. Ideaal om er mee te leren rijden.

Over het uithoudingsvermogen van de accu's kan ik zeggen dat mijn Oxboard, die al een aantal maanden oud was, de 15 tot 20 kilometer niet meer haalde. Dat had natuurlijk ook alles te maken met mijn eigen gewicht en de soms hellende wegen hier in Limburg. Volgens de fabrikant kan het apparaat ruim 18 kilometer op één acculading mee gaan wanneer de bestuurder niet zwaarder is dan 60 kilo en het buiten boven de 25 graden is. In de winter, bij temperaturen rondom het vriespunt, kan diezelfde lichte bestuurder maximaal 13 kilometer op één acculading 'hoveren'.

In mijn geval, ik weeg 90 kilo, zou het na maximaal 11 kilometer (bij 25+ graden) gedaan zijn. Ik heb het een paar keer getest, bij rond de 20 en 30+ graden. In beide gevallen haalde ik ook die 11 kilometer bij lange na niet. Gemiddeld was het na 5.8 kilometer gedaan met de accu. Iets om rekening mee te houden wanneer je met de Oxboard op pad gaat want wanneer je gokt op 11 kilometer voor je retour tripje en je moet hem de laatste 5 kilometer dragen, dan ben je de sjaak. Hij weegt namelijk meer dan 10 kilo en is niet heel handig vast te houden. De accu geeft alleen een waarschuwing wanneer hij bijna leeg is. Het lampje verkleurt dan van groen naar oranje en je hoort een pieptoon. Het zou handiger zijn wanneer er ook een waarschuwing klinkt (en zichtbaar is) wanneer de accu nog 50 of 55% capaciteit over heeft. Dat is dan het signaal om om te keren en huiswaarts te gaan zonder risico te lopen dat je hem moet sjouwen. Volgens de specificaties duurt het opladen van de accu's zo'n twee en een half uur. Ik heb de Oxboard enkele keren volledig 'leeg' gereden en kwam tot de ontdekking dat je voor het opladen toch echt wel meer dan drie uur uit mag trekken. Op zich niet zo gek gezien de capaciteit van de accu's.

Tot slot moet ik nog even iets rechtzetten. In de video spreek ik over een prijskaartje van 800 euro voor de Oxboard. Dat was ietwat aan de hoge kant. de adviesprijs van de hoveboard is namelijk 599 euro. Dat scheelt nogal, maar het blijft natuurlijk veel geld voor een stuk speelgoed dat je beperkt kunt (en vooralsnog ook mag) gebruiken.

Al met vond ik de Oxboard wel fun in het gebruik. Vooral mijn dochter en vriendin hebben er, met name binnenshuis, veel op gestaan en gereden. Toch zie ik het, zoals ik ook al in de video aanhaalde, vooral als een duur stuk speelgoed dat in de praktijk vooral goed gebruikt zou kunnen worden in fabriekshallen, ziekenhuizen en andere bedrijven en instellingen waar bepaalde personeelsleden lange afstanden moeten afleggen. Daarbij komt ook dat het gebruik van hoverboards op de openbare weg nog altijd formeel verboden is. Wordt je ermee gesnapt en heb je te maken met een dienstkloppende agent, dan kan je dat op een fikse boete (bijna 200 euro) en inbeslagname van de hoverboard komen te staan. Ik heb tijdens mijn tests het genoegen van een confrontatie met de hermandad niet mogen smaken, helaas ;)