Nieuws
09 november 2015 - Ron Smeets

Met Dreamlab helpt je smartphone bij het onderzoek naar kanker Een prima initiatief van Vodafone in Australië dat ook naar hier mag komen

Het is zeker niet de eerste keer dat het publiek de mogelijkheid krijgt om ongebruikte 'computer tijd' in te zetten voor grote, wereldwijde, onderzoeken. Een van de meest bekende is natuurlijk Seti@home; de zoektocht naar buitenaards leven. HTC introduceerde begin 2014 'Power to Give' waarbij de ongebruikte rekencapaciteit van smartphones aan onderzoeken gedoneerd kon worden.

En nu is daar DreamLab; een app van Vodafone Australië en het Garvan Institute waarmee smartphone gebruikers hun toestel deel uit kunnen laten maken van het onderzoek naar kanker. Eenmaal geinstalleerd kan de gebruiker aangeven voor welke vorm van kankeronderzoek zijn toestel ingezet moet worden en hoeveel data hij daar per maand aan wil doneren. Dat laatste is natuurlijk vooral van belang wanneer het toestel niet gekoppeld is aan een WiFi netwerk. Je wilt immers ook niet zonder datategoed komen te zitten voordat de maand om is.

Het is de bedoeling dat het toestel met name 's nachts ingezet wordt. Daarvoor moet hij dan wel aan de lader 'hangen' en volledig opgeladen zijn zodat je 's ochtends niet op pad hoeft met een smartphone waarvan de accu bijna leeg is.

Volgens de bedenkers en ontwikkelaars kunnen onderzoeksvragen al tot 30 keer sneller opgelost worden wanneer 'maar' 1000 mensen de app, en hun smartphone, inzetten. Prima initiatief dat wat mij betreft ook naar deze kant van de aardbol mag komen. Hieronder kun je een korte videodemo van het DreamLab project en de app bekijken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.