Toestellen
04 april 2015 - Ron Smeets

Meldingen van Galaxy S6 edge's die bekrast uit de doos komen Het is nog lang geen 'scratchgate', maar wel iets om in de gaten te houden

Dat er wel eens iets mis gaat bij de productie, of het inpakken, van gloednieuwe toestellen is niet nieuw. Toch zijn de klachten van enkele eigenaren van een gloednieuwe Galaxy S6 edge die met een bekrast scherm uit de doos komen wel een beetje vreemd. Het nieuwe Samsung topmodel is immers voorzien van een met Gorilla Glass 4 beschermd display. Dat zou nagenoeg krasvrij moeten zijn. Eerdere filmpjes waarin het toestel met kracht op de grond gesmeten wordt tonen ook aan dat het display letterlijk tegen meer dan een stootje kan.

Nu zijn de krasjes op het scherm van de nieuwe toestellen niet diep of heel erg storend, maar als je net 850 euro, of nog meer, uitgegeven hebt voor een nieuwe smartphone, dan mag je verwachten dat die letterlijk spik en span is en geen krasjes heeft. Ook geen oppervlakkige schade zoals op de foto hieronder te zien is. De krassen lijken overigens zogenaamde 'polijst-schade', of ronde 'veegsporen'. Omdat de krasjes ook op de home button van het toestel te zien zijn lijkt het er op alsof dit schade is die ontstaan is tijdens het oppoetsen van het toestel, voordat hij de doos in ging. Ik weet niet of dat tijdens de assemblage een standaard procedure is, poetsen, maar dat is wel mijn eerste gedachte.

Vooralsnog valt het aantal klachten nog erg mee, maar daarbij moet natuurlijk wel rekening gehouden worden met het feit dat de Galaxy S6 (edge) pas vanaf 10 april massaal in de verkoop gaat en uitgeleverd wordt. Op dit moment zijn vooral testexemplaren in omloop en de toestellen die door sommige providers (T-Mobile in de VS bijvoorbeeld) al uitgeleverd zijn aan sommige, gelukkige, klanten. Opvallend is wel dat er alleen meldingen zijn van bekraste Galaxy S6 edge exemplaren. De 'gewone' S6 lijkt de dans vooralsnog te ontspringen.

Intussen wordt op het forum van XDA Developers flink gespeculeerd en nagedacht over de mogelijke oorzaken. Zou de beschermfolie, die tijdens het transport wellicht over het scherm schuurt, kunnen zijn? Of zijn het, zoals ik ook al aangaf, productie fouten. Ik kan mij ook voorstellen dat de krasjes ontstaan tijdens het buigen van het glas voor de edge. Het glas moet daarvoor volgens mij verhit worden en daarna mogelijk ook gepolijst om oneffenheden van het buigproces weg te werken. Enfin, iets om in de gaten te houden de komende dagen en weken.

Ik heb mijn Galaxy S6 edge intussen ook even heel erg goed opgepoetst, met een brillendoekje, maar daarop kan ik geen krasjes, ook oppervlakkige, ontdekken. Zie ook de foto hieronder.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.