Nieuws
01 augustus 2011 - Ron Smeets

Meisje overleefde Utoya drama mede dankzij SMS'en met moeder

Na alle commotie rondom het (mobiele) afluisterschandaal in Engeland viel mij dit bijzondere bericht op. Het Noorse dagblad VG publiceerde onlangs namelijk een SMS conversatie tussen een van de slachtoffers van het drama op Utoya en haar moeder.

Het meisje, Julie, stuurde een aantal SMS'jes naar haar moeder terwijl zij zich verstopte voor Anders Breivik die al schietend het eiland doorkruiste en daarbij tientallen slachtoffers maakte.

Het meisje overleefde de horror middag op het eiland, mede dankzij levensreddende tips van haar moeder's SMS'jes. In het Noorse artikel ligt het zwaartepunt van het verhaal ook duidelijk op het feit dat SMS, en Social Media, tegenwoordig een belangrijke rol kunnen spelen voor slachtoffers van dergelijke terreurdaden. Dat neemt echter niet weg dat je, wetende wat er die middag op het Noorse eiland allemaal gebeurd is, kippenvel krijgt bij het lezen van de SMS'jes tussen Julie en haar moeder.

Julie: Mummy, tell the police that they must hurry. People are dying here!

Mum: I’m working on it, Julie. The police are coming. Dare you call me.

Julie: No.

Julie: Tell the police that there is a mad man running around and shooting people.

Julie: They must hurry!

Mum: The police know it. This is not good, Julie.  Police are calling us now. Give us a sign of life every five minutes, please?

Julie: OK.

Julie: We are surviving!

Mum: I understand, my girl. Stay in cover, do not move anywhere! The police are already on the way, if not already arrived! Do you see anyone injured or killed?

Julie: We are hiding in the rocks along the coast.

Mum: Good! Should I ask your grandfather to come down and pick you up when everything is safe again?  When you have the opportunity.

Julie: Yes.

Mum: We will contact grandfather immediately.

Julie: I love you even though I may shout a few time

Julie: And I did not panic, even though I’m shit scared.

Mum: I know, my girl. We are awfully fond of you, too!  Can you hear shots?

Julie: No.

Via, Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.