Entertainment
10 december 2012 - Ron Smeets

Meeste smartphones worden verloren op zaterdagen in december

Onderzoek van Mozy heeft uitgewezen dat je op zaterdagen, rond 18u00 om precies te zijn, in de maand december de grootste kans loopt om je smartphone te verliezen. De smartphone staat op nummer 1 in het lijstje met spullen die het vaakst verloren worden, boven onder andere sieraden, zonnebrillen, sleutels en bankpassen of kredietkaarten.

Wat mij niet verbaasde was het feit dat bij het verlies van een smartphone of laptop de eigenaar vooral baalt van de data (en andere persoonlijke) gegevens die hij of zij dan kwijt is. De 'hardware' is immers vrij makkelijk te vervangen. Dat geldt niet altijd voor data en persoonlijke gegevens.

De feestdrukte waarin werk, het shoppen voor cadeautjes en het bezoeken van feestjes, familie en vrienden allemaal snel achter elkaar gepland worden, speelt het verliezen van spullen in de hand en maakt dat het aantal verloren spullen op vrijdag en zaterdag evenveel is als het totaal van de overige dagen samen.

Mozy-Verliezen-Onderzoek-a Mozy-Verliezen-Onderzoek-b

De smartphone wordt dus het vaakst verloren; 35 procent van de mannen en 25 procent van de vrouwen raakte de smartphone kwijt al eens kwijt. Dit is in lijn met het resultaat dat 70 procent wel eens elektronische gadgets als smartphones, laptops en MP3-spelers heeft verloren. Het verlies betekent naast het verlies van een duur apparaat, ook het verlies van alle data op het apparaat.

Top tien van verloren spullen:
1. Smartphone
2. Sieraad
3. Zonnebril
4. Sleutel
5. Bankpas of credit card
6. Kleding
7. Paraplu
8. Portemonnee
9. Identiteitsbewijs
10. Papierwerk

Data belangrijker dan apparaat
57 procent van de respondenten gaf aan dat ze het erger vonden om de data op het verloren apparaat te verliezen, dan het verlies van het apparaat zelf. De data op smartphones is zelfs zo waardevol, dat 93 procent van de mensen die hun telefoon in het toilet laat vallen, probeert deze uit het toilet te vissen.

Claire Galbois-Alcaix van Mozy: “Twee belangrijke oorzaken van het verliezen van spullen zijn  ‘afgeleid worden’ en ‘het dragen van te veel spullen’. Het onderzoek laat zien dat belangrijke bedrijfsdata op een laptop en onvervangbare foto’s op een telefoon de dingen zijn die de eigenaren echt niet willen verliezen. Daarom benadrukken wij het belang van back-ups.”

Top vijf van spullen waar het meest van wordt gebaald:
1. Bankpas of credit card
2. Laptop
3. Smartphone
4. Identiteitsbewijs
5. Portemonnee

Natuurlijk wordt ook wel eens iets (terug) gevonden. Kunstgebitten (jakkes), huisdieren en geld staan onder andere op dat lijstje, maar bij de vreemde 'vondsten' moest ik toch wel even slikken bij 100.000 pond aan waardebonnen en een gemummificeerde hond. Onderaan dit artikel staat een lijst met nog 20 andere opvallende vondsten.

Eerlijke vinder
Bij het verlies van spullen kun je beter je hoop vestigen op een eerlijke vinder dan te denken dat je zelf je eigendom terugvindt. 52 procent van de verloren spullen werd teruggebracht door vreemden, terwijl slechts 11,5 procent door de eigenaar zelf is teruggevonden. Daar staat tegenover dat van de 61 procent van de respondenten die iets heeft gevonden wat niet van hen was, zestien procent de vondst gehouden heeft en zes procent de vondst zelfs heeft verkocht.

Opmerkelijke vondsten
Het onderzoek laat ook zien wat de meest voorkomende gevonden items zijn. Geld (een enkele keer meer dan 3.000 euro), tassen, huisdieren en juwelen, maar ook meer dan vijftien setjes valse tanden werden aangegeven. Nog vreemder: een gemummificeerde hond, een zeventiende-eeuwse kanonskogel en een winnend lot.

Lijst met opmerkelijke vondsten:
1. 3.000 euro
2. Een kip
3. Een sleutel voor handboeien
4. Een zwarte parel in een schelp
5. Een kleine antieke klok
6. 100.000 pond aan waardebonnen
7. Een tas met wormen
8. Een zeventiende-eeuwse kanonskogel
9. Valse tanden
10. Een gemummificeerde hond
11. Een Rolex
12. Een kluis
13. Een Samurai-zwaard
14. Een .45-kaliber pistool
15. Een parkiet
16. Een gewei
17. Eén Prada-schoen
18. Een gouden tand
19. Een kassa
20. Een roeimachine
21. Twee cavia’s
22. Een winnend lot

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.